Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrôzostrašný scenár: Už o mesiac príde to najhoršie! Európa sa prepadne do recesie, predpovedá exšéf ECB

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images, Sita)

LONDÝN/ FRANKFURT NAD MOHÁNOM – Ťažké roky pre ekonomiky jednotlivých krajín Európskej únie (EÚ) sa, zdá sa, blížia ku svojmu koncu. Analytici zo všetkých oblastí predpovedajú ekonomický rast a postupný návrat k pôvodnej sile EÚ a eurozóny. Bývalý prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi varuje, že ak sa nezhodneme na spoločných krokoch, do konca roka sa dostaneme do recesie.

archívne video

Minimálna konsolidácia bude 3 %, optimálna 5 % HDP, tvrdí premiér (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ako informuje britský denník Telegraph, Európskej únii bude podľa bývalého prezidenta ECB v recesii v dôsledku stúpajúcich cien energií. Mario Draghi, ktorý je zároveň bývalým talianskym premiérom na konferencii Global Boardroom pod záštitou Financial Times v Londýne povedal, že ekonomika celého kontinentu zápasí s nízkou produktivitou a malým množstvom kvalifikovanej pracovnej sily.

Zdôraznil, že pokiaľ EÚ nevytvorí spoločný a silný ekonomický blok bez ďalšieho a bližšieho vzájomného začleňovania, jej ekonomika neprežije. „Aby sme mali ekonomiku schopnú podporovať starnúcu spoločnosť v rytme, na ktorý dnes v EÚ máme, musíme mať ďaleko vyššiu produktivitu,“ povedal na konferencii.

Taliansky premiér Mario Draghi.
Zobraziť galériu (3)
Taliansky premiér Mario Draghi.  (Zdroj: Getty Images)

Pripomína, že spolupracovať musíme najmä v oblasti energetiky. „Kde sa musíme vo svojich krokoch spojiť je oblasť energetiky. Nedostaneme sa nika, pokiaľ budeme platiť dvojnásobky alebo trojnásobky toho, čo za energie platia v iných častiach sveta,“ zdôraznil.

„Buďto bude Európa jednať spolu a začleníme sa do hlbšej únie. Únie, ktorá je schopná vyjadrovať zahraničnú a obrannú politiku, odhliadnuc od všetkých hospodárskych politík... V opačnom prípade sa obáva, že Európska únia neprežije inak, ako byť jednotným trhom,“ dodal Mario Draghi.

Európska centrálna banka
Zobraziť galériu (3)
Európska centrálna banka  (Zdroj: SITA)

Podľa Draghiho sme na sklonku katastrofického scenára pre ekonomiku EÚ. „Je takmer isté, že do konca roka budeme v recesii. Už dnes je jasné, že to ukážu a už prvé dva štvrťroky budúceho roka,“ vystríha.

Viac o téme: Financial TimesMario DraghiEurópska centrálna bankaEkonomikaEkonomická recesia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu