Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nádherné nebeské divadlo: V noci sa nad Slovenskom vyskytol nezvyčajný úkaz, ľudia neverili vlastným očiam

polárna žiara nad Slovenskom
polárna žiara nad Slovenskom (Zdroj: Facebook/idokep.hu)

BRATISLAVA - Polárna žiara nad naším územím nie je vôbec bežná a dlho sme tu nič podobné nemali. Neobvyklý pohľad, ktorý sa nám ponúkol v noci z nedele na pondelok, priniesla slnečná búrka. Naozaj to stálo za to!

archívne video

Polárna žiara z vesmíru

Polárna žiara sa najčastejšie vyskytuje v oblastiach blízko severného a južného pólu Zeme a mnohí sú ochotní pre jedinečný pohľad precestovať tisíce kilometrov. Nám sa naskytla možnosť vidieť toto neskutočné nebeské divadlo priamo z obývačky, hlavne na strednom a východnom Slovensku. Na miestach, kde bola dobrá viditeľnosť, sa dali zelené fragmenty žiary pozorovať aj voľným okom, cez kvalitné kamery a ďalekohľady sa ponúkala v plnej paráde. 

Toto svetelné žiarenie vzniká v dôsledku interakcie slnečného vetra so zemskou magnetosférou a atmosférou, píše portál imeteo.sk. „K zemi dorazil od slnka materiál z koronálneho výronu a skokovo tak narástla rýchlosť slnečného vetra o 100 km/s. Zemské magnetické pole je týmto "nárazom" krátkodobo narušené,“ podrobnejšie vysvetlil vznik aktuálnej polárnej žiary v našej oblasti Český hydrometeorlogický ústav.

 

Ak sa bude niekto v živote na mňa pozerať tak, ako ja na fotky tejto polárnej žiary, tak budem veľmi spokojná 😍 📸: Jakub Zahuranec (Domi)

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Sunday, April 23, 2023

Vďaka dobrým podmienkam sa podarilo v nedeľu večer pri prevažne jasnej oblohe zachytiť polárnu žiaru napríklad z okolia Banskej Bystrice alebo v okrese Košice-okolie. Západ Slovenska bol zamračený, takže tam si toto divadlo nevychutnali.  Polárnu žiaru však bolo vidieť aj z okolitých štátov. 

Viac o téme: Polárna žiara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu