Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Meteorológovia varujú pred vetrom: Upozorňujú aj na riziko víchrice na horách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/mahkeo)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred silným vetrom na horách na severnom a strednom Slovensku. Upozorňuje, že vietor tam môže dosiahnuť silu víchrice. Výstrahy druhého stupňa platia do 10.00 h a výstrahy prvého stupňa do 12.00 h. Týkajú sa viacerých okresov Žilinského kraja a okresov Poprad, Brezno a Banská Bystrica.

Meteorológovia varujú pred vetrom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Na horách môže vietor miestami nad pásmom lesa krátkodobo v nárazoch dosahovať rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. V priemere môže mať rýchlosť do 85 až 105 kilometrov za hodinu, čo je víchrica až mohutná víchrica. 

archívne video

V Ružinove fúka silný vietor a sneží (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

Výstraha prvého stupňa pred vetrom

Okrem toho meteorológovia vydali aj výstrahu prvého stupňa pred vetrom pre regióny Kežmarok, Poprad, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Platí do 12.00 h. SHMÚ upozorňuje, že vietor v týchto lokalitách môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu, v priemere okolo 45 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia varujú pred vetrom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Slovensko zasiahne ďalšia vlna zrážok

Slovensko zasiahne v utorok ďalšia vlna zrážok. Vylúčené nie sú ani búrky. Väčšinou naprší päť až 20 milimetrov, ojedinele aj viac. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Dnes nás čaká od juhozápadu ďalšia vlna zrážok. Prináša ju zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad severným Poľskom, no plytké tlakové níže prechodne vznikajú na frontálnych vlnách aj pod Alpami," spresnili meteorológovia. Ozrejmili, že vzduchová hmota je trochu labilná, čo umožňuje aj vývoj ojedinelých búrok.

Viac o téme: VietorVíchricaVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu