Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hnutie Slovensko iniciuje výbor k postaveniu vyšetrovateľov mimo služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Hnutie Slovensko chce iniciovať mimoriadny Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR k rozhodnutiu ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka postaviť policajných vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov mimo služby. Avizoval to poslanec z hnutia Rastislav Krátky. Hnutie chce, aby minister rozhodnutie vysvetlil a hovorí o rozpore so zákonom.

Krátky priblížil, že na výbor chcú pozvať ministra vnútra, aby vysvetlil svoje rozhodnutie, keďže vyšetrovatelia mali v čase postavenia mimo službu štatút chráneného oznamovateľa. "Ak by tak neurobil, bola by to čierna správa, zlý signál a pľuvanec do tváre všetkým oznamovateľom korupcie, ktorých treba chrániť a nie porušovať ich práva," zdôraznil Krátky.

Archívne video:

Poslanec Hlasu Matúš Šutaj Eštok: Matovič a extrémisti sú najväčšie zlo (Zdroj: Topky.sk/Vlado Anjel)

Kroky Šutaja Eštoka podľa poslanca možno vnímať ako odvetné. Hnutie tvrdí, že jeho rozhodnutie nemuselo byť v súlade so zákonmi, pretože minister mal postupovať v spolupráci s Úradom na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Upozornilo pritom aj na možné finančné dôsledky pre štát, ak sa dokáže, že rozhodnutie nebolo v súlade so zákonmi.

Takýto krok vyžaduje súhlas úradu

Minister vnútra koncom minulého týždňa rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu. Právny zástupca policajtov Peter Kubina označil rozkaz ministra za neplatný. Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol.

Viac o téme: Polícia Igor MatovičSlovenskoČurillovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu