Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci panikária kvôli chrobákom: Boja sa, že im skončia na tanieroch! Pravda je úplne iná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – A je to tu zasa. Opäť sa šíri hoax o tom, že výrobcovia budú do potravín pridávať hmyz a vy o tom ani nebudete vedieť, lebo neviete po latinsky. Veci musela na pravú mieru uviesť polícia.

archívne video

Rýchlo sa šíriaci hoax: Medveď naháňa ľudí na streche (Zdroj: Tip čitateľa)

Hoaxy a polopravdy o chrobákoch sú dnes podľa polície opäť v kurze. Ich "dvorní importéri" podľa nich väčšinou tieto nezmysly hádžu na Európsku úniu s cieľom otočiť mienku verejnosti v jej neprospech. Upozornili, že dve nové nariadenia Európskej komisie o schválení používania produktov z konkrétnych druhov hmyzu ako potravinových zložiek vyvolali začiatkom roka 2023 vlnu konšpiračných príspevkov na sociálnych sieťach. „V príspevkoch zdieľaných v rôznych jazykoch vrátane slovenčiny sa tvrdí, že spotrebitelia vraj nebudú vedieť, že konzumujú hmyz, pretože neexistujú riadne pravidlá na ich označovanie. Európska komisia však od potravinárskych výrobcov vyžaduje, aby uvádzali prítomnosť zložiek z hmyzu na svojich produktoch, a taktiež ich potenciálnu alergénnu povahu,“ uviedli. Odborníci už tiež podľa ich slov pre agentúru AFP vysvetlili, že schválené zložky môžu byť síce potenciálnym alergénom ako mnohé iné potraviny, inak sú však bezpečné na konzumáciu.

 

🦗🕷NA FACEBOOKU JE OPÄŤ PANIKA Z CHROBÁKOV: EŠTE RAZ, POTRAVINY OBSAHUJÚCE ZLOŽKY HMYZU MUSIA BYŤ V EÚ JASNE...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Friday, October 27, 2023

Čo sa týka strachu z latinských názvov, tak na konci oboch povolení uverejnených v Úradnom vestníku EÚ sa nachádza príloha, ktorá obsahuje dve tabuľky. V prvej tabuľke sú uvedené požiadavky na označovanie nových potravín a obsahuje stĺpec s označením: ´Ďalšie špecifické požiadavky na označovanie´. „V bode 1 stĺpca sa uvádza, ako by sa mali nové potraviny označovať na etiketách, pričom uvádzajú, že prítomnosť hmyzu má byť explicitne uvedená. V prípade cvrčkov tento bod hovorí: ´Názov novej potraviny na označení potravín, ktoré ju obsahujú, je ´čiastočne odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticus,“ vysvetlila polícia.

„Pri larve potemníka sa v bode 1 uvádza: ´Názov novej potraviny na označení potravín, ktoré ju obsahujú, je ´Mrazené/pastové formy larvy Alphitobius diaperinus larvae (potemník stajňový)´ alebo ´Sušené/práškové formy larvy Alphitobius diaperinus larvae (potemník stajňový)´ v závislosti od použitej formy,“ dodali. Tvrdenia, že zložky budú uvedené len pod latinskými názvami, sú preto podľa polície nepravdivé.

Viac o téme: PotravinyJedloHoaxChrobákyPolícia Európska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu