Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Unikátny dvojdukát z Kremnice sa vydražil za rekordnú sumu: Neuveríte koľko investoval nový majiteľ!

Unikátny dvojdukát sa vydražil za rekordne vysokú sumu Zobraziť galériu (3)
Unikátny dvojdukát sa vydražil za rekordne vysokú sumu (Zdroj: Aukčný dom Macho & Chlapovič.)

BRATISLAVA – Dvojdukát z kremnickej mincovne z roku 1937 sa predal za rekordne vysokú sumu. Numizmatikmi je označovaný za jednu z najväčších a najťažších splniteľných zberateľských túžob. Aukcia sa uskutočnila 20.októbra v Prahe.

Nový majiteľ ho získal v aukcii v Prahe za 840 tisíc eur, čo je najvyššia suma, za akú bol kedy predaný československý dvojdukát. Hodnota sálovej časti aukcie aukčného domu Macho & Chlapovič presiahla 4,6 milióna eur a celý tento týždeň ešte prebieha elektronická časť aukcie. „Záujem investorov a zberateľov bol obrovský. Veľmi nás teší, že naše aukcie vnímajú dražitelia ako spoločenskú udalosť a že sála bola úplne plná. Suma, za ktorú sa dvojdukát vydražil, naplnila očakávania a je to v súčasnosti najdrahší československý dvojdukát,“ zhodnotil Elizej Macho, spoluzakladateľ aukčného domu Macho & Chlapovič.

Unikátny dvojdukát sa vydražil za rekordne vysokú sumu
Zobraziť galériu (3)
Unikátny dvojdukát sa vydražil za rekordne vysokú sumu  (Zdroj: Aukčný dom Macho & Chlapovič.)

V roku 2026 by mal byť kompletne otvorený hrad Krásna Hôrka (Zdroj: TASR/František Iván)

Zaujímavosťou je, že pre nového majiteľa je to prvá minca. Dvojdukát sa predal po sedemnástich rokoch, za 15 násobok ceny z roku 2006. Pôvodnému majiteľovi tak priniesol zhodnotenie vo výške 17,8 % každý rok, dodal Macho. Dvojdukát má zdokumentovaný aj rodokmeň. Pochádza zo zbierky vysoko postaveného zamestnanca československého ministerstva financií Karla Hackenschmieda.

Unikátny dvojdukát sa vydražil za rekordne vysokú sumu
Zobraziť galériu (3)
Unikátny dvojdukát sa vydražil za rekordne vysokú sumu  (Zdroj: Aukčný dom Macho & Chlapovič.)

V archívnych záznamoch Mincovne Kremnica sú uvedené aj presné údaje o jeho pôvode, ktoré tak pridávajú dvojdukátu na hodnote. „Oficiálne záznamy z mincovne uvádzajú, v ktorom roku bolo vyrazených koľko mincí. Neuvádzajú však, aký ročník bol na minci vyrazený,“ vysvetľuje Elizej Macho s tým, že preto sa rozchádzajú informácie o existujúcom počte kusov. „Môžu byť 4 alebo ich je 8. V každom prípade, ide o extrémne vzácny ročník mince, z ktorého sa doteraz objavili iba 2 kusy v ponuke aukčných spoločností,“ dodáva. V poslednej aukcii sa vydražil aj Kutnohorský desaťdukát mincmajstra Jana Špisa z roku 1603 za 312 tisíc eur. Vyvolávacia cena bola 80000 eur. Pravdepodobne slúžil tento desaťdukát v minulosti ako dar úradníkom alebo dokonca cisárovi.

Viac o téme: NumizmatikaKremnicaAukciaUnikatný dvojdukát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu