Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Chytili štyroch šoférov s nelegálnymi cigaretami

BRATISLAVA - Štyria šoféri v troch autobusoch premávajúcich na vnútroštátnych linkách prepravovali nelegálne cigarety.

Odhalili ich včera košickí colníci s policajtmi počas akcie, ktorú zamerali za odhaľovanie priestupkov i porušení colných a daňových predpisov, odhaľovanie trestných činov a osôb, ktoré konajú protiprávne.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa generálneho riaditeľa Colného riaditeľstva SR Martina Kereková, jedného z vodičov zaistili vzhľadom na množstvo nelegálnych cigariet. "Zaistili ho pre podozrenie zo spáchania trestného činu, u ďalších vzhľadom na množstvo cigariet koná Colný úrad Košice," uviedla Kereková.

Kontroly boli na viacerých miestach Košického kraja, vrátane horského priechodu Dargov či niekdajšieho hraničného priechodu s Maďarskom v Milhosti. Podľa Kerekovej kontrolovali účastníkov cestnej premávky a tovar, ktorý prevážajú.

Predpoludním skontrolovali 290 osobných áut, 16 autobusov, 142 nákladných a úžitkových vozidiel, 22 vozidiel prekontrolovali mobilným inšpekčným skenovacím systémom. Pomocou neho zistili ukrytie ukrajinských cigariet, konštatovala Kereková. Colníci s policajtmi zaistili 13 200 kusov cigariet označených UA kontrolnou známkou (66 kartónov).

Podľa Kerekovej ide o únik na spotrebnej dani 27 720 korún, únik na daniach a poplatkoch dosiahol viac ako 44 500 korún. V dvoch prípadoch majú podozrenie z trestného činu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru pri preprave neoznačených cigariet.

Tri priestupky zistili v súvislosti s prepravou cigariet označených ukrajinskou kontrolnou známkou fyzickými osobami. V dvoch prípadoch prišli na používanie zvýhodneného minerálneho oleja v nádrži auta bez príslušného povolenia a uložili štyri blokové pokuty za neuposlúchnutie výzvy.

Kereková povedala, že zaistený tovar prepadne v prospech štátu, neskôr sa zlikviduje. Porušovatelia zákonov budú musieť zaplatiť spotrebnú daň, v prípade, že tak nespravia, môžu ich exekvovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu