Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na zodpovedný prístup pri výbere šéfa envirorezortu vyzývajú vedci aj petícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zodpovedný prístup pri výbere budúceho ministra životného prostredia žiada v petícii 50.000 ľudí. Výzvu podporilo aj 170 vedcov a 60 organizácií. Na pondelkovom tlačovom brífingu o tom informoval Ondrej Kameniar z organizácie My sme les, ktorá výzvu iniciovala.

Archívne video:

Rudolf Huliak (SNS) k volebným výsledkom (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Privítal rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej o nevymenovaní zvoleného poslanca parlamentu za SNS Rudolfa Huliaka za šéfa rezortu. "Ak sa na ministerstvo dostane konšpirátor a človek s očividnými prepojeniami na drevospracujúci priemysel a poľovníctvo, tak sa môžeme vopred tešiť na ministerstvom posvätené ničenie chránených území a na premrhané roky v ochrane prírody," uviedol Kameniar.

Musia akceptovať vedecké výstupy

Poukázal na to, že v čele ministerstva musia byť ľudia, ktorí akceptujú najlepšie dostupné vedecké výstupy. "A dokážu viesť našu krajinu cez tieto náročne časy," dodal. Ako pripomenula riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková, dôležitosť envirorezortu spočíva aj v tom, že ovplyvňuje široké spektrum oblastí. "Cez ministerstvo nie sú riadené len eurofondy, ale je tu aj plán obnovy a odolnosti alebo pripravovaný Sociálno-klimatický fond, ktorý bude mať za úlohu pomôcť ľuďom pri prechode na zelené hospodárstvo," zhrnula.

Zástupcovia mimovládnych organizácií sa zároveň dôrazne ohradili voči nepodloženému napádaniu mimovládneho sektora a vyzvali politikov, aby zastavili šírenie nenávisti, ktorá zvyšuje napätie v spoločnosti.

Viac o téme: PetíciaVedciMinisterstvo životného prostredia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu