Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Politológ krotí skoré vášne nad Sulíkovým odchodom: Žiadny sa totiž nekoná, TOTO bude nádejný nástupca!

Richard Sulík oznámil, že sa už viac nebude uchádzať o post predsedu. Zobraziť galériu (6)
Richard Sulík oznámil, že sa už viac nebude uchádzať o post predsedu. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Ramon Leško)

BRATISLAVA - Politickou verejnosťou v pondelok otriaslo zásadné povolebné oznámenie jednej z opozičných strán. Sloboda a Solidarita, ktorá bola štrnásť rokov vedená Richardom Sulíkom sa totiž rozhodla, že dá prednosť novému predsedovi, a to práve na jej 15. výročie vzniku. Sulík neprezradil, kto ho nahradí, no už teraz sa o nástupcovi ide vo veľkom rokovať. O tom, aká bude budúcnosť liberálov, rozprával aj politológ.

VIDEO Tlačová konferencia SaS:

Sulík už viac nebude kandidovať na funkciu predsedu strany Sloboda a Solidarita (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Premyslený politický dôchodok

Na situáciu v strane sa pozrel politológ Radoslav Štefančík. "Richard Sulík si hľadá možnosti pre svoj vlastný politický dôchodok. A dobre platená pozícia europoslanca je na to viac ako vhodná. Ale treba ho chápať, byť 15 rokov v politike, z toho väčšinu v opozícii a ak vo vláde, tak mať nálepku povaľača vlastných vlád, je dostatočný dôvod sa opýtať, prečo to neurobil skôr," poznamenal na úvod Štefančík.

Politológ krotí skoré vášne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prečo až teraz?

Nie je tiež jasné, prečo sa Sulík odhodlal k takémuto kroku až po voľbách, kedy je zjavné, že SaS oproti voľbám 2020 percentuálne v zásade nenarástla. "Pretože voličské správanie na Slovensku je značne personalizované. Ľudia volia stranu kvôli lídrovi, nie pre politický program. Počet preferenčných hlasov pre Sulíka to dokazuje. Richard Sulík by SaS viac uškodil, ak by odišiel zo strany skôr, lebo je veľa voličov, ktorí volia túto stranu práve pre dôveru v predsedu Sulíka," vysvetľuje tento povolebný krok Sulíka Štefančík. 

Politológ krotí skoré vášne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Čestný predseda Sulík a nový predseda strany

Sulík navyše na tlačovke spomenul zavedenie funkcie "čestného predsedu SaS" s tým, že Sulík nevylúčil svoje budúce účinkovanie vo vláde. To vnieslo do aktuálnej situácie ešte viac otázok. Napríklad aj tú akú svojprávnosť by budúci predseda SASKY mal, ak by mal pod sebou ministra Sulíka. "Je to vynikajúci spôsob, ako manažovať prechod strany od jedného predsedu k druhému nie z centra, ale z úzadia. Pre Sulíka je dôležité, aby sa strana hneď nerozsypala, ale aby pokračovala ďalej. On ako predseda bol tým integrujúcim prvkom strany, takže bez neho sa strana môže začať prejavovať nestabilne," myslí si odborník.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (6)
Richard Sulík  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa neho navyše Sulík v budúcnosti plánuje fungovať ako "tieňový predseda" priamo z Bruselu, ak sa v eurovoľbách prekrúžkuje do europarlamentu. 

Nový predseda, ktorý by sa priechodnejšie manažoval?

Sulík má navyše už teraz podľa Štefančíka za seba vybratého náhradníka. "Určite áno, povedal, by som, že chce, aby to ostalo v rodine," naznačil politológ. Štefančík si nemyslí, že by Sulík dôveroval svojím hlasovaním na funkciu nového predsedu človeku, ktorý by nebol "čistokrvný saskár". "Určite to bude Branislav Gröhling. Manažérsky síce dosť nevýrazný typ, ale Sulík ho bude ľahšie ovplyvňovať, než ľudí, ktorí prišli zvonku," uzavrel Štefančík.

Politológ krotí skoré vášne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: PredsedníctvoPolitológSaSRichard SulíkRadoslav ŠtefančíkSASKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu