Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Publicista Hrabko tvrdí, že menovacia kríza je zbytočná: Zoznam ministrov predloží Fico až ako premiér

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Oficiálny návrh členov svojho kabinetu môže Robert Fico predložiť prezidentke Zuzane Čaputovej až potom, ako bude sám vymenovaný do funkcie predsedu vlády. Akýkoľvek zoznam, ktorý si od lídra Smeru-SD vyžiadala prezidentka skôr, je mimoústavný a neoficiálny dokument. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Dodal, že komunikácia a snaha o dosiahnutie dohody je jednou z najdôležitejších zložiek politickej práce, ale požiadavku prezidentky na formálne poskytnutie zoznamu mien navrhovaných členov vlády ešte pred vymenovaním nového premiéra považuje za neštandardný krok. K štandardnému postupu menovania členov vlády na základe ústavy dôjde podľa Hrabka až po vymenovaní predsedu vlády. "Je ústavnou povinnosťou prezidentky na návrh premiéra vymenovať členov vlády, ktorých on navrhne. Ale Robert Fico zatiaľ nie je premiér," doplnil Hrabko.

Fico o zostavovaní vlády, oficiálnych nomináciach Smeru i vojne v Izraeli

Fico o zostavovaní vlády, oficiálnych nomináciach Smeru i vojne v Izraeli (Zdroj: Facebook/ Robert Fico )

Otázkou podľa neho je aj to, či by prezidentke hrozili nejaké sankcie, ak by ústavu v tomto bode nerešpektovala a niektorého z navrhnutých členov nového kabinetu do funkcie nevymenovala. Výmena názorov na tému zloženia novej vlády medzi členmi novej vládnej koalície a prezidentkou je podľa Hrabka v tejto chvíli skôr politickou ako ústavnou hrou, ktorá by však nemala trvať príliš dlho. "Prezidentka bude musieť vládu skôr či neskôr vymenovať. Zatiaľ vládne jej vláda, ale bez dôvery parlamentu a nemôže plnohodnotne plniť všetky svoje funkcie. Je v záujme krajiny čo najskôr vládu vymenovať a povinnosťou prezidentky je dbať na riadny chod ústavných inštitúcií," skonštatoval Hrabko.

Juraj Hrabko
Zobraziť galériu (2)
Juraj Hrabko  (Zdroj: TASR/Michal Svitok)

Upozornil, že prezidentka nie je zodpovedná za rozhodnutie voličov vo voľbách, jej zodpovednosťou však je umožniť vznik nového kabinetu na základe výsledkov volieb, ako aj hlasovanie Národnej rady SR o dôvere novej vláde. "Samotný Fico dostal vo voľbách zhruba toľko prednostných hlasov ako celé Progresívne Slovensko. Vyhral voľby a v parlamente v tejto chvíli neexistuje iná väčšina, ako tá, ktorú má k dispozícii on," poznamenal Hrabko.

Hlava štátu má zvolať ustanovujúcu schôdzu parlamentu do 30 dní od parlamentných volieb, ak by tak neurobila, podľa Hrabka sa parlament zíde sám. Na tejto schôdzi poslanci zvolia nové vedenie Národnej rady SR a parlamentných výborov. Práve toto hlasovanie bude podľa Hrabka testom ochoty novej vládnej koalície rešpektovať právo opozície na niektoré parlamentné funkcie. "Bez koaličných hlasov nemôže byť zvolený nikto. Teda bude dôležité, ako koalícia dodrží svoje sľuby," uzavrel.
 

Viac o téme: VládaMinistriRobert FicoSmerJuraj HrabkoNominácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu