Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pre škody po zemetrasení na východe Slovenska uzavreli jedno poschodie mestského úradu

(Zdroj: Tip čitateľa)

HUMENNÉ - Mesto Humenné po minulotýždňovom zemetrasení na východe Slovenska zaznamenalo okrem iného i škody na budove mestského úradu (MsÚ). Ako informuje na webstránke mesta Marián Škuba z tlačového referátu MsÚ, jedno z poschodí statik predbežným statickým posudkom uzavrel.

"Praskliny stien, opadanú omietku, posunuté kusy nábytku boli odhalené v budove mestského úradu, najmä na treťom, štvrtom a piatom poschodí. Najhoršia situácia sa ukázala na najvrchnejšom piatom poschodí, ktoré statik predbežným statickým posudkom už uzavrel. Spoločná úradovňa Ptičie tak bola priestorovo presunutá na štvrté poschodie MsÚ," uviedol Škuba.

archívne video

V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Ako povedal, vyprázdnený bol aj archív odboru územného plánovania, výstavby, životného prostredia, dopravy a zelene. Následkom otrasov zaznamenala samospráva povrchové poškodenia budov v majetku mesta. Ide o materské a základné školy, centrum voľného času, bytové i nebytové priestory.

"V meste spôsobilo zemetrasenie aj haváriu na teplovodnom potrubí. V utorok 10. októbra od 12.30 h Humenská energetické spoločnosť už v plnom rozsahu obnovila dodávky kúrenia a teplej vody. Odstávka sa od pondelka 9. októbra večera týkala lokality Sídlisko I a ulíc Mierová a Sládkovičova," priblížil Škuba s tým, že stále sa zisťuje závažnosť škôd.

Utorkový večerný dotras po zemetrasení na východe cítili vo viacerých obciach

Seizmológovia lokalizovali v utorok (17. 10.) ďalšie dva dotrasy po zemetrasení na východe Slovenska z 9. októbra. Večerný dotras cítili aj obyvatelia niektorých obcí v Humenskom či Vranovskom okrese. Jeho lokálne magnitúdo dosiahlo 1,4. Potvrdil vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay.

K citeľnému dotrasu s epicentrom v katastri obce Nižná Sitnica, blízko pri Jankovciach, došlo uplynulý utorok o 21.28 h. "Hlásili nám to aj starostovia a dostali sme aj pár makroseizmických dotazníkov z obcí Nižná Sitnica, Jankovce, Černina. Starosta Ďapaloviec nám rovno zavolal. Ľudia opisujú slabé chvenie, vibráciu a tiež bolo počuť slabé dunenie, niektorým sa to zdalo byť ako detonácia alebo buchnutie," spresnil.

Seizmológovia doposiaľ lokalizovali štyri dotrasy. Všetky majú epicentrum blízko epicentra hlavného otrasu a ich lokálne magnitúdo sa pohybuje od 1,3 do 1,5. Okrem utorkového večerného dotrasu zaznamenali dotras aj v ten istý deň ráno. Predtým došlo k dotrasu už pár minút po hlavnom otrase 9. októbra a následne 11. októbra.

Csicsay pripomenul, že dotrasy sú po zemetraseniach s väčšou silou bežné a čím väčšie magnitúdo má hlavný otras, tým viac a silnejších dotrasov sa očakáva. "Pri silnejších zemetraseniach nie je ničím výnimočným, keď v postihnutej oblasti dôjde k slabším zemetraseniam, takzvaným dotrasom, z ktorých niektoré môžu byť pocítené aj obyvateľmi obcí v okolí epicentra. Táto aktivita môže trvať aj niekoľko mesiacov. Vo veľmi zriedkavých prípadoch môže dôjsť aj k dotrasu, ktorý je rovnako silný, respektíve silnejší, ako hlavný otras," dodal s tým, že pre už poškodené budovy hlavným otrasom môžu byť nebezpečné aj slabšie dotrasy.

Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Úmrtia ani zranenia nie sú hlásené. Vo viacerých obciach však evidujú materiálne škody.

Viac o téme: ŠkodyBudovyUzáveraZemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu