Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Europoslanec Michal Wiezik nebude poslancom Národnej rady SR: Zostáva v europarlamente

Michal Wiezik
Michal Wiezik (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Europoslanec Michal Wiezik, ktorý bol zvolený do Národnej rady (NR) SR za Progresívne Slovensko (PS), si neuplatní mandát v slovenskom parlamente. Deklaruje, že pokračovaním v europarlamente môže pre pre ochranu prírody a životného prostredia robiť maximum.

"Do národných volieb som vstupoval s cieľom pracovať na progresívnej a konštruktívnej enviropolitike a dôslednej implementácii započatých reforiem v oblasti životného prostredia. V prípade vzniku vlády ochotnej takúto politiku presadzovať by to pre mňa znamenalo vzdať sa mandátu európskeho poslanca, ktorý vykonávam s plným nasadením od roku 2019," uviedol v stanovisku PS Wiezik s tým, že situácia sa vyvinula inak. 

Archívne video: Michal Šimečka po stretnutí so Zuzanou Čaputovou

Michal Šimečka po stretnutí so Zuzanou Čaputovou (Zdroj: Topky/Maarty)

Slovensko podľa Wiezika potrebuje aj silnú európsku pozíciu tak ako v roku 2007 pri blokáde Tichej doliny či v roku 2019 pri ochrane hlucháňa. Europoslanec sa obáva toho, kto nastúpi ako šéf rezortu životného prostredia. "Hrozí jeho rozvrat a zánik. Budeme oponovať otvorenému útoku na chránené územia, chránené druhy či klimatické ciele. Mám plnohodnotný europoslanecký mandát, vybudovanú pozíciu v ENVI výbore a dobré kontakty s Európskou komisiou," doplnil.

Okrem Wiezika by mali všetci zvolení poslanci za PS nastúpiť do Národnej rady SR. Avizoval to ešte minulý týždeň predseda PS Michal Šimečka. Progresívne Slovensko skončilo v parlamentných voľbách na druhom mieste, získalo 32 kresiel v NR SR.

Viac o téme: EuroposlanecNebudePoslanec Národná rada SRMichal WiezikProgresívne Slovensko (PS)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu