Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smer zostane pri svojich názoroch, reaguje Fico na pozastavenie členstva v Strane európskych socialistov: TOTO im odkázal

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Po tom, ako tento týždeň pedsedníctvo Strany európskych socialistov pozastavilo členstvo stranám SMER-SD a HLAS-SD, sa ozval aj líder Smeru Robert Fico. Odkazuje, že strana svoje názory meniť nebude. Ako vyhlásil na videu zverejnenom na sociálnej sieti, Smer je slovenská sociálna demokracia, nie bruselská.

archívne video

Fico, Pellegrini a Danko po podpise Memoranda: Rozdelili si rezorty aj iné funkcie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Skoro všade v Európe dostávajú ľavicové strany na frak, tak načo sa potešiť z toho, že na Slovensku už štvrtýkrát zostavuje vládu ľavica, ktorá v oblasti budovania sociálneho štátu urobila veci, o ktorých sa v mnohých európskych krajinách ani nesníva. Prečo nás teda Strana európskych socialistov trestá za úspech?" pýta sa Fico, ktorý pripomína, že namiesto blahoželania k úspechu prišiel z Bruselu trest. Dôvody, pre ktoré prišlo k pozastaveniu členstva, nepovažuje za relevantné. 

Ohradil sa voči tomu, že by Smer mal nepekný vzťah ku komunite LGBTI. "Netuším, čo má Strana európskych socialistov na mysli. Možno to, že nemám oblek ušitý z dúhovej zástavy a že odmietam chodiť do čela pochodov homosexuálov," zamýšľa sa. Zdôraznil, že téma LGBTI nie je pre Slovensko prioritná ľavicová téma. "My rešpktujeme, že na Slovensku žijú gejovia aj lesby a nikdy sme proti nim negatívne nevystupovali. Nemôžeme však súhlasiť s tým, aby sa nám do základných škôl umelo vkrádala rodová ideológia," podotkol.

Odmieta tiež kritiku, že by Smer mal proruské postoje a odmietavý postoj k vojenským zásielkam na Ukrajinu. "Ak Smer niečo odmieta, to je politika jedného jediného správneho názoru," zdôraznil. Konflikt na Ukrajine nemá podľa neho vojenské riešenie a Európska únia by mala predstaviť reálny mierový plán. "Ak nás chcete trestať za to, že máme iný názor a bez reptania sa nezaraďujeme do radu poslušných, som na Smer hrdý," vyhlásil.

Rovnako je presvedčený, že spolupráca so SNS, ktorú európski socialisti kritizujú, neprináša žiadne nebezpečenstvo a nejde o krajne pravicovú stranu. „Máte v Bruseli krátku pamäť. Je to tá istá SNS, s ktorou bol v rokoch 2016 až 2020 Smer vo vláde, a to v historickej koalícii so stranou Most-Híd, reprezentujúcou maďarskú národnostnú menšinu. Ak má byť Smer potrestaný za to, že nechce vytvoriť vládu s bláznami či ideologickými pomätencami, som na Smer hrdý,“ uviedol Fico a dodal: "Smer zostane pri svojich názoroch."

Viac o téme: Robert FicoSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu