Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico ako premiér bude na rokovaniach Európskej únie sedieť v kúte, zhodli sa poslanci

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predseda Smeru Robert Fico ako premiér bude na rokovaniach Európskej únie (EÚ) sedieť v kúte. Zahraničná politika mu bude ukradnutá. V diskusnej relácii Na hrane na televízii JOJ sa na tom zhodli novozvolení opoziční poslanci Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) a Michal Šipoš (OĽANO).

"Budeme trpení v rámci EÚ. Fico sa bude snažiť pred svojim voličom na Slovensku hrať obrovského frajera a napínať svaly, ale príde do Bruselu a bude tam niekde v kúte stáť a pozerať, čo sa deje," povedal Šipoš. Valášek tvrdí, že čas ukáže či Slovensko vybočí zo svojej zahranično-politickej orientácie. Poukázal pri tom na maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý "si urobil z Bruselu fackovacieho panáka a otočil členstvo Maďarska naruby". Ak sa Slovensko dostane do situácie, že bude v EÚ v izolácii a nebude mať rešpekt, tak nebude vedieť meniť veci vo svoj prospech, skonštatoval Valášek.

archívne video 

Fico, Pellegrini a Danko po podpise Memoranda: Rozdelili si rezorty aj iné funkcie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dotkli sa aj výročia útoku na LGBTI komunitu

Poslanci sa v relácii dotkli aj výročia útoku na LGBTI komunitu na Zámockej ulici v Bratislave. Šipoš znova tento čin odsúdil. Žiadny zákon, ktorý sa prijme, však podľa neho nevyrieši nevraživosť voči menšine. Zároveň si myslí, že práva pre LGBTI ľudí sú na Slovensku dostatočné. Šipoša mrzí pokrytectvo poslancov v parlamente, ktorí sú z tejto komunity, skrývajú sa a tvária sa, že sa ich to netýka. "Majú obrovský vplyv a mali by sa férovo za to postaviť a nehádzať to na konzervatívnych politikov," podotkol.

Začalo spomienkové podujatie pri príležitosti 1. výročia útoku na Zámockej (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Valášek má na túto vec opačný názor. Za rok od vraždy dostala komunita presný opak toho, čo žiadala a situácia sa ešte posunula k horšiemu. Tvrdí, že sa v parlamente budú snažiť o udelenie takých práv, aké si títo ľudia zaslúžia. Na mnohé majú podľa Valáška nárok. "Nerozumiem cynizmu politikov, ktorí si pre naháňanie percent spravili z menšiny fackovacieho panáka a boli ochotní uprieť im ich základné práva len preto, aby uspeli vo voľbách," skonštatoval.

Viac o téme: RokovaniaRobert FicoEurópska úniaTomáš ValášekMichal Šipoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu