Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Možné porušenie moratória: V Košiciach pri volebnej miestnosti mala parkovať dodávka s logom politickej strany

Košickí policajti riešili možné porušenie volebného moratória
Košickí policajti riešili možné porušenie volebného moratória (Zdroj: FacebookúPolícia SR - Košický kraj)

KOŠICE – Na východe Slovenskej republiky riešili košickí policajti možné porušenie volebného moratória. Isté vozidlo s údajným logom politickej strany malo parkovať v blízkosti volebnej miestnosti.

archívne video

Priebeh volieb je z pohľadu polície zatiaľ mimoriadne pokojný (Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR)

Košickí policajti, ktorí sú v službe od skorých ranných hodín, dohliadajú na pokojný priebeh volieb do Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR). V mestách a obciach dohliadajú na verejný poriadok motorizované aj pešie policajné hliadky. Podľa vyjadrenia košickej polície sa doposiaľ nevyskytol žiadny incident. "Hliadky operujú aj v teréne. Máme tam príslušníkov kriminálnej polície, teda nielen uniformované zložky, ale aj policajtov v civile," informuje polícia na sociálnej sieti.  

Napriek tomu prijali muži zákona oznámenie o možnom porušení volebného moratória. Celá situácia sa mala týkať zaparkovanej dodávky s logom jednej z politických strán v košickej mestskej časti Západ, neďaleko jednej z volebných miestností. "Preverením sa porušenie zákona nepotvrdilo," informuje košická polícia.  

Volebné moratórium 

Ministerstvo vnútra SR informuje, že zo zákona o volebnej kampani vyplýva, že počas volebného moratória je zakázaná činnosť v prospech či v neprospech kandidujúcich strán, hnutí a koalícií. Politické subjekty, ktoré sa uchádzajú o priazeň voličov, nemôžu viesť v tomto stanovenom čase žiadnu volebnú kampaň.

 

PRIEBEH VOLIEB V KOŠICKOM KRAJI DO 14.00 H Od skorého rána dohliadame na pokojný priebeh volieb do Národnej rady...

Posted by Polícia SR - Košický kraj on Saturday, September 30, 2023

Zároveň je zakázané zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a volebných ankiet, tiež publikovať informácie o kandidujúcich politických subjektoch v ich prospech alebo v neprospech v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických a neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve. Verejnoprávna televízia a vysielatelia s licenciou nemôžu vysielať politickú propagáciu.

Opäť tie pečiatky 

Používanie pečiatky modrej farby sa už riešilo aj v Michalovciach. Aj v tomto prípade polícia informovala, že farba pečiatky nie je zákonom stanovená, teda nejde o porušenie zákona.

Viac o téme: Polícia srKošiceVolebné moratóriumVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu