Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cvičenie FOX 23 preverilo v Malej Fatre súčinnosť vojakov, policajtov a HZS

(Zdroj: Facebook/Ozbrojené sily Slovenskej republiky )

ŽILINA - poluprácu vojakov, policajtov a horských záchranárov pri zásahoch proti teroristom preverilo počas tohto týždňa medzinárodné cvičenie FOX 23 v teréne Malej Fatry. Podľa hovorcu Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl (OS) SR Mária Pažického patrilo do scenára aj obsadenie Chaty pod Suchým teroristami, ktorí zajali niekoľko rukojemníkov.

Na cvičení participovalo viac ako 170 vojakov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia slovenských Síl pre špeciálne operácie OS SR, prešovského 51. vrtuľníkového krídla, príslušníkov žilinského Pohotovostného policajného útvaru a profesionálnych horských záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) - oblastného strediska Malá Fatra. Dopĺňali ich vojaci poľských špeciálnych síl - Jednostky Wojskowej Komandosów.

 

🦊 V OKOLÍ CHATY POD SUCHÝM PREBIEHA MEDZINÁRODNÉ MEDZIREZORTNÉ PROTITERORISTICKÉ CVIČENIE: FOX 23 Do piatku 29....

Posted by Ozbrojené sily Slovenskej republiky on Wednesday, September 27, 2023

Primárnou úlohou cvičenia bolo preveriť úroveň vycvičenosti taktických skupín pluku, pohotovostného policajného útvaru a potrebnú podporu profesionálnych horských záchranárov. Jedným z markantných záverov cvičenia FOX 23 je zdokonalenie a zladenie postupov systému pre zvládnutie incidentov v horskom prostredí, priblížil veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Peter Žochňák. "Cvičenie malo veľmi realistický scenár s mnohými variáciami dejových línií. Som veľmi rád, že iba niekoľko dní dozadu signovanú zmluvu o spolupráci s HZS sa podarilo pretaviť do zmysluplného komplexného cvičenia," uviedol veliteľ slovenských Síl pre špeciálne operácie OS SR Jaroslav Krám.

Zástupca riaditeľa HZS Igor Žiak skonštatoval, že cvičenie FOX 23 ukázalo horským záchranárom, ako môžu v budúcnosti postupovať pri takomto incidente v horách. "Vnímame veľmi pozitívne, že 5. pluk špeciálneho určenia nás rozpoznáva ako entitu, ktorá slúži záchrane v horách. Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. Jej význam si plne uvedomujeme," zdôraznil. K osobitným momentom cvičenia patrilo pristátie vojenského vrtuľníku Black Hawk UH-60 na heliporte v areáli žilinskej nemocnice. "Priviezol ťažko zranených z vysokohorského terénu chaty do rúk zdravotníkom. Ľahšie zranených transportovali pozemnou cestou," uzavrel zástupca veliteľa 5. pluku Kornel Kánik.

Viac o téme: VojaciPolíciaHZSCvičenieFOX 23
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu