Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

PRIESKUM sa pozrel na šesť slávnych konšpirácií: TOMUTO odmieta veriť aj väčšina voličov Republiky!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Pixabay)

BRATISLAVA – Kto verí konšpiráciám o tom, že svet ovládajú Židia, vo výrobkoch sú kazítka a vlády nám taja existenciu mimozemšťanov? Prieskum sa pozrel na šesticu konšpiračných teórii a na to, aká časť mladých ľudí v našej spoločnosti s nimi súhlasí a aké majú títo ľudia vzdelanie či politickú orientáciu.

Archívne video: Ako vznikajú dezinformácie? Ministerstvo obrany SR zverejnilo vysvetlenie

Ako vznikajú dezinformácie? Ministerstvo obrany SR zverejnilo vysvetlenie (Zdroj: FB/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky)

Prieskum odhalil, že mladí ľudia vo veku od 18 do 25 veria konšpiráciám podobne alebo menej ako je priemer celej populácie. Ukázalo sa tiež, že ženy veria konšpiráciám menej, ako muži. Naopak, viac im veria ľudia, ktorí uvádzajú pôvod v zle zabezpečených a chudobných rodinách. Paradoxne, typ vzdelania sa neukazuje ako silný prediktor miery konšpiračného myslenia. Prieskum tiež odhalil, že konšpiračné teórie, ktoré majú vzťah k pravicovému extrémizmu, fašizmu alebo antisemitizmu, odmieta aj väčšina mladých voličov strany Republika. Za zmienku tiež stojí, že existujú významné rozdiely podľa povahy konšpiračného výroku.

PRIESKUM sa pozrel na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Šesť konkrétnych teórií:

Ako to vyzeralo pri jednotlivých vybraných konšpiráciách? Prvou z nich je teória, že do výrobkov sú zámerne montované kazítka, ktoré spôsobia ich nefunkčnosť krátko po skončení záručnej doby. Súhlasí s tým 49 % mladých, nesúhlasí 39 %. Súhlas je relatívne vysoko zastúpený vo všetkých skupinách voličov. Podľa volebných preferencií s výrokom najviac súhlasia mladí voliči Republiky (71%), Hlasu-SD (51%) a v rovnakej miere (40%) aj voliči Progresívneho Slovenska a Smeru-SD.

Druhou konšpiráciou, na ktorú sa prieskum zameral, je, že vlády zámerne utajujú svojim občanom existenciu mimozemšťanov. Tomuto tvrdeniu verí 22 % mladých. Nesúhlasí 60 %. „Téma UFO je konšpiračný evergreen. Súhlas s výrokom súvisí s mierou vzdelania. Verí mu 28% mladých so zatiaľ najvyššie ukončeným základným vzdelaním, 22% so stredoškolským odborným vzdelaním, 19% s gymnáziom a 16% s ukončeným vysokoškolským vzdelaním aspoň prvého stupňa. Najvyššiu úroveň viery tomuto tvrdeniu sme identifikovali medzi tými, ktorých štúdium má poľnohospodárske zameranie (43%),“ uviedli autori. Podľa politických preferencií je súhlas s výrokom zastúpený najviac medzi voličmi Republiky (39%) a Smeru-SD (32%), u voličov PS (17%) a Hlasu (20%) ich počet zrhuba zodpovedná priemeru populácie 18-25.

PRIESKUM sa pozrel na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Tretia konšpirácia tvrdí, že očkovanie detí nefunguje a je to len spôsob ako farmaceutické firmy zarábajú na ľuďoch. Súhlasí s tým 25 % mladých, nesúhlasí 65 %. V celkovej populácii tomu pritom verí 27 percent ľudí. Autori však upozorňujú, že údaj za celú populáciu pochádza z roku 2017. Medzitým však naše životy zasiahla pandémia, ktorá bola s témou očkovania úzko prepojená. „Očakávame, že aj v celkovej populácii sa miera súhlasu s týmto výrokom zvýšila, keďže téma očkovania sa počas pandémie stala výrazne rozdeľujúcou v spoločnosti,“ uviedli.

Prieskum tiež v tomto prípade ukázal, že viditeľné rozdiely sa viažu k volebným preferenicám a preferovanému typu politiky. Osobitne sa to týka voličov Republiky, u ktorých je súhlas dvojnásobný oproti priemeru. Naopak, medzi tými, ktorí sa sebaidentifikovali s progresívnym typom politiky, je miera súhlasu len na úrovni 7%.

PRIESKUM sa pozrel na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Agentúra Focus )

Štvrtá konšpirácia z prieskumu znie: Prezident Slovenského štátu Jozef Tiso nenesie zodpovednosť za deportácie Židov počas druhej svetovej vojny zo Slovenska. Súhlasí s tým 27 % mladých ľudí. Nesúhlasí 45 %. 28 % nevedelo odpovedať. „Ide o otázku, ktorá má viac morálnu povahu ako konšpiračnú, do prieskumu však bola zaradená z dôvodu možnosti porovnania s otázkami jednoznačne konšpiračnej povahy. Pri tejto otázke sme zaznamenali najväčší podiel odpovedí NEVIEM spomedzi všetkých otázok,“ poznamenali autori.

Čo sa týka politického zafarbenia, tak s výnimkou nadpriemerného zastúpenia voličov a voličiek Republiky (38% z nich) pri ostatných relevantných stranách bol súhlas zastúpený priemerne ako napríklad pri PS (28%) alebo mierne nadpriemerne ako u Smer-SD (32%) a Hlas (31%). „Aj pomerne vyššie oproti priemeru, ale presvedčivo menšinové zastúpenie súhlasných názorov u voličov/iek Republiky naznačuje, že u mladých voličov strán, ktoré bývajú označované ako extrémistické, neprevažuje súhlas s profašistickým režimom vojnového slovenského štátu (pozri aj odpovede na otázku 5) alebo extrémistickou ideológiou, ale pravdepodobne v nich vidia zástancov národnej politiky,“ poznamenali.

PRIESKUM sa pozrel na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Piata teória znie, že Židia si môžu za holokaust sami. Súhlasí s tým 11 % oslovených mladých ľudí. Nesúhlasí 73 % a 16 % nevedelo odpovedať. „Ide o otázku, na ktorú odpoveď ÁNO signalizuje zjavný antisemitizmus v kombinácii s hrubou neznalosťou základných informácií z nedávnych dejín. Tento krajne menšinový názor sa vyskytuje vo všetkých skupinách rovnomerne, bez ohľadu na ekonomický status, vzdelanie, veľkosť sídla či miesto bydliska,“ uviedli autori prieskumu. Výsledky ukázali, že oproti priemeru je významnejšie tento názor zastúpený medzi študijným zameraním poľnohospodárske a ekonomické vedy (z nich u 18%), v národnom preferovanom type politiky (z nich u 20%) a medzi voličmi Republiky (24%). Aj v poslednom prípade je však zjavné, že väčšina voličov Republiky odmieta toto tvrdenie a súhlasí s ním štvrtina mladých voličov tejto strany.

PRIESKUM sa pozrel na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Agentúra Focus )

Posledná skúmaná teória hovorí, že Židia riadia a ovládajú celý svet. S týmto tvrdením súhlasí 34 % opýtaných mladých ľudí. Nesúhlasí s tým 53 % a 13 % nevedelo odpovedať. „V kontexte predchádzajúcich dát je zjavné, že odpoveď na túto otázku vyjadruje súhlas výrokom konšpiračnej povahy, a nie nevyhnutne antisemitizmus,“ upozornili autori. Dáta tiež ukázali, že má vyššie zastúpenie pri vzdelaní poľnohopodárskeho zamerania a v slabšie a zle zabezpečených rodinách, teda v rovnakých sociodemografických kategóriách ako pri väčšine konšpiračných výrokov. „Najväčšie sú rozdiely podľa volebných preferencií a preferovaného typu politiky. Konzervatívny, liberálny a sociálno-demokratický je na úrovni priemeru populácie 18-25 ročných, výrazne podpriemerne je v progresívnom prostredí a naopak výrazne nadpriemerne v národne orientovanom prostredí mladých voličov,“ uviedli.

Prieskum realizovala agentúra Focus v auguste 2023 na vzorke 712 respondentov vo veku 18-25 rokov pre nestranícku mobilizačnú kampaň CHCEM TU ZOSTAŤ.

Viac o téme: PrieskumMladí ľudiaHoaxKonšpiračná teóriaKonšpirácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu