Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smer-SD vyzval vládu, aby pre migráciu zatvorila hranice s Maďarskom

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD vyzval vládu, aby obnovila kontrolu na hraniciach s Maďarskom. Apeluje na riešenie situácie s nelegálnou migráciou. Predseda strany Robert Fico na stredajšej tlačovej konferencii avizoval, že ak vláda nezavrie hranice, oslovia ostatné opozičné strany a budú iniciovať aj mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, na ktorej by vládu k tomuto kroku zaviazali.

Fico tvrdí, že vláda má legislatívne, technické aj personálne možnosti na obnovu hraničných kontrol. Podotkol, že úlohou premiéra je chrániť národnoštátne záujmy. Skonštatoval, že ak k zatvoreniu hraníc pristúpi Nemecko a Česká republika, situácia u nás sa zhorší. Už teraz je podľa neho kritická. Nevidí problém v ochrane 200-kilometrovej zelenej hranice. Pripomenul, že počas pandémie dokázal štát vyčleniť policajtov a vojakov na kontrolu hraníc okresov, preto predpokladá, že má aj kapacity na obnovu hraničných kontrol.

TK strana Smer SD Vláda SR zatvor hranice (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Podľa šéfa Smeru-SD vláda vydáva nelegálnym migrantom v rozpore so zákonmi povolenia, ktoré im umožňujú ostať na území Slovenska, prípadne sa voľne pohybovať smerom na západ. Považuje za preukázané, že takíto migranti nemajú doklady totožnosti, nahlasujú falošné údaje o dátume narodenia či o krajine svojho pôvodu. Vyhlásil, že z vlády sa stala organizovaná zločinecká skupina, ktorá organizuje nelegálny prechod migrantov.

Smer-SD vyzval vládu, aby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Tlačovú konferenciu Smeru-SD pred úradom vlády narušil líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič, ktorý sa dostal do konfliktu s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD). Matovič vyhlásil, že práve Smer-SD prijal legislatívne zmeny týkajúce sa vydávania povolení, ktoré teraz strana kritizuje. Fico konanie Matoviča nechcel komentovať. Podľa Kaliňáka Matovič porušil zákon, keďže prišiel a zastavil autom na chodníku.

Viac o téme: HraniceMigráciaMaďarskoSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu