Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cyklisti sa búria a vracajú úder vodičom: VIDEO z bratislavského nábrežia, čísla hovoria jasne!

Cyklokoalícia vyvracia kritiku na cyklotrasu na bratislavskom dunajskom nábreží
Cyklokoalícia vyvracia kritiku na cyklotrasu na bratislavskom dunajskom nábreží (Zdroj: Facebook/Cyklokoalícia)

BRATISLAVA – Veľká vlna kritiky, ktorá sa vzniesla po premene dunajského nábrežia na miesto nielen pre chodcov a automobily, ale aj pre cyklistov, zrejme nebola opodstatnená. Nielenže sa hlavné mesto priblížilo k iným európskym metropolám pre ktoré sú cyklotrasy v centre mesta celkom bežné, no čísla hovoria jasne, cyklotrasa je využívaná, odkazuje Cyklokoalícia.

Občianske združenie Cyklokoalícia, ktorá podporuje rozvoj cyklistickej dopravy na Slovensku v týchto dňoch informovalo o presných číslach sčítania dopravy na uvedenom úseku. Vyvrátili tak informácie, ktoré sa začali šíriť sociálnymi sieťami, že po trase prechádza „0,00 cyklistov“. Podľa ich slov ide o najvýraznejší projekt súčasného vedenia mesta v oblasti mobility. „Práve premena nábrežia je po rokoch prešľapovania na mieste jedným z projektov, ktoré majú potenciál výrazne ovplyvniť deľbu prepravnej práce v Bratislave a posunúť mesto bližšie k európskym metropolám,“ informovali na sociálnej sieti.

ZMOS chce polovicu zdrojov z EÚ presunúť na participatívne projekty regiónov (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Pretože projekt sa stretol s negatívnymi reakciami najmä v kruhu motoristov, ale aj ako súčasť predvolebných kampaní, rozhodli sa ako organizácia prispieť do debaty reálnymi číslami.

8. septembra 2023 preto zrealizovali krátke sčítanie dopravy. „Sčítací bod sa nachádzal na vyústení Vajanského nábrežia do Nám. Ľ. Štúra, pričom sčítanie prebiehalo v čase 16:10 – 18:10 v prípade cyklistov, resp. 16:10 – 17:10 v prípade cyklistov aj automobilov,“ uviedli na profile.

 

KOĽKO ĽUDÍ PRECHÁDZA NÁBREŽÍM? Bratislava - hlavné mesto SR v týchto dňoch finišuje s prácami na Vajanského a Rázusovom...

Posted by Cyklokoalícia on Saturday, September 9, 2023

Cyklopruhy na nábreží využilo za hodinu 178 ľudí, z ktorých bolo 17 osôb na kolobežke a traja korčuliari. Prevládajúcim bol smer od Mostu SNP k Šafárikovmu námestiu v pomere 6:4 a  47 cyklistov a 6 kolobežkárov využilo promenádu na nábreží.

Za hodinu prešlo úsekom 1328 automobilov, no obsadenosť automobilov bola v priemere iba 1,39 osoby na automobil. Tvrdenie, že úsekom prejde zanedbateľné množstvo cyklistov je podľa ich slov „výrazne zavádzajúce“. „Počet ľudí, ktorí nábrežím už dnes prechádzajú na bicykli, je signálom toho, že cyklopruhy tu v tejto podobe majú zmysel. Práce pritom ešte stále neboli dokončené a ide o prvý týždeň, kedy je úsek prejazdný – pričom vieme, že s novou infraštruktúrou zákonite narastá počet ľudí, ktorí využívajú bicykel. Sme presvedčení, že s postupom času a vytváraním nadväzujúcej infraštruktúry môže počet bicyklov prechádzajúcich nábrežím počet automobilov pokojne prekonať,“ dodali.

Zároveň však združenie poukázalo na fakt, že v jeho kapacitách nebolo sledovať dlhší časový úsek, chodcov či osoby vo vozidlách MHD, a aj z tohto dôvodu volá po osadení automatických sčítačov, ktoré by priniesli ďalšie dáta a vyhodnotenie projektu s odstupom niekoľkých rokov. 

Viac o téme: CyklotrasaBratislavaCyklokoalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu