Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Z Matoviča si robia dobrý deň: Web, kde sa priznal ku klamaniu ľudí? Tento známy MUŽ za ním stojí!

Matoviča si podal pomerne známy človek a jeho úhlavný nepriateľ. Zobraziť galériu (6)
Matoviča si podal pomerne známy človek a jeho úhlavný nepriateľ. (Zdroj: matovic.sk, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pred voľbami avizoval množstvo sľubov a vylepšení bežného života Slovákov, no napriek tomu sa nie všetky, tak ako to už na Slovensku býva, nepodarilo alebo nestihlo splniť. Môže ze to, samozrejme, aj predčasný koniec vlády či už Igora Matoviča alebo Eduarda Hegera. Napriek tomu to teraz šéfovi OĽaNO a priatelia spočítali na záhadnom antikampaňovom webe. Ten dokonca karikatúrou deformoval najnovší plagát koalície o tom že "My vás mafii nepredáme".

archívne video

Matovič vyzýva prezidentku, aby začala okrem Šimka konať aj v prípade ministra Bíreša (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Web sa objavil na verejnosti len nedávno pod adresou matovic.sk. Na ňom sa okrem iného nachádzajú rôzne rubriky o tom, prečo "Matovič sklamal voličov", či samotné videa, kde títo údajní voliči Matoviča účinkujú. 

Z Matoviča si robia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: matovic.sk)

Od sľubu nových nemocníc až po nezvládnutú diplomovku

Stránka vo veľkom sumarizuje predvolebný program a správanie hnutia OĽaNO pred voľbami 2020. Skloňuje hmotnú zodpovednosť politikov, zodpovedné hospodárenie či nové nemocnice. Na popredných stránkach webu sa však nespomína aj odvrátená strana mince, a síce že vtedajšiu vládu za pár mesiacov postihli hneď viaceré krízy. Od tej covidovej, cez inflačnú až po vojnu na Ukrajine. Aj to bol zrejme dôvod na to, aby sa upustilo od plánu výstavby nových nemocníc, či ďalších sľubov. Portál Aktuality.sk však zistil aj to, kto za webom stojí, hoci to na prvý pohľad nie je jasné. Je ním jeden z Matovičových úhlavných nepriateľov z obdobia ranej covid krízy.

Z Matoviča si robia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: matovic.sk)

Muž, ktorý bol Matovičovým terčom aj podriadeným

Za webom stojí niekdajší podpredseda Dobrej voľby, bývalý pracovník na ministerstve vnútra a aktuálny "politik" na voľnej nohe a bez toho, aby niekde kandidoval - Rado Baťo. Ten bol, už ako bývalý podriadený Igora Matoviča na rezorte financií, častým terčom statusov šéfa OĽaNO, pričom konflikt vyústil až do takého štádia, že Baťo uverejnil celé telefónne číslo na Matoviča. Matovič pritom často útočil aj na vtedajšiu šéfku Štátneho úradu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) a bývalú manželku Baťa Zuzanu Baťovú. Baťová potom po sériách útokov zo strany Matoviča skončila ako šéfka ešte v roku 2021 na vlastnú žiadosť.

"Stránku som vytvoril preto, lebo si myslím, že je prospešné urobiť pánovi Matovičovi bilanciu toho, čo urobil a neurobil vo svojej funkcii," povedal pre web Baťo. Na stránku dokonca vraj minul "niekoľko tisíc eur“ z vlastných peňazí. Sumu však bližšie nešpecifikoval. Baťo dokonca zachádza aj ďalej a v prebiehajúcej kampani web propaguje aj na sociálnej sieti Facebook.

Z Matoviča si robia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Stránka však nezabúda ani na medializovanú kauzu Matovičovej diplomovej práce, ktorú mu písala jeho kamarátka na dovolenke. Interaktívnym spôsobom cez tlačidlo na viacerých príkladoch porovnáva tvrdenia politika s "realitou".

Z Matoviča si robia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: matovic.sk)

Profesionálne natočené videa od údajných bývalých voličov

Stránka v záverečnej fáze ešte ponúka aj tri interaktívne a krátke videá, ktoré popisujú sťažnosti údajných bývalých voličov Igora Matoviča. Tí sa sťažujú na nesplnené sľuby od nedokončenej výstavby nových nemocníc, až po nenaplnenú túžbu MHD zadarmo, ktorú vraj Matovič podľa jednej zo žien vo videu pred voľbami spomínal.

Z Matoviča si robia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: matovic.sk)

Baťo môže naraziť na problém, OĽaNO zatiaľ nereaguje

Tu však nastáva problém. Aj keď bol Baťo v Dobrej voľbe politicky aktívna osoba, v súčasnosti nikam nekandiduje, a tak by sa podľa zákona nemal nijak politicky angažovať v prebiehajúcej kampani. Web však spĺňa všetky znaky antikampane a Baťo už ani neskrýva, že web je jeho dielom. Zákon pritom zakazuje osobám, ktoré vo voľbách nekandidujú, akúkoľvek kampaňovú činnosť.

Za takéto porušenie zákona môže ústredná volebná komisia udeliť pokutu vo výške 3 až 100-stotisíc eur. Baťo je pritom podľa vlastných slov na niečo také pripravený a je ochotný sa ísť aj súdiť, ak by na to prišlo.

O reakciu sme požiadali aj koalíciu OĽaNO a priatelia, no zatiaľ sa k naším otázkam o webe matovic.sk nevyjadrili.

Viac o téme: StránkaAntikampaňIgor MatovičRado BaťoOĽaNO a priateliaMatovic.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu