Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Panika na východe Slovenska: Pre infekčnú chorobu skončilo v nemocnici už vyše 30 ľudí! TOTO je dôležité dodržiavať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PREŠOV - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove bolo k piatku hospitalizovaných 33 pacientov s potvrdenou hepatitídou typu A (VHA). Uviedol riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník. Ako povedal, pri súčasnom počte pacientov však nie je zatiaľ zo strany nemocnice potrebné prijímať žiadne mimoriadne opatrenia.

Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove bolo v piatok hlásených päť nových laboratórne potvrdených ochorení na VHA. Z toho tri prípady v obci Červenica a dva v obci Lesíček. V obci Červenica hygienici zaznamenali od 8. septembra celkovo šesť chorých na VHA. V podmienkach s nízkym hygienickým štandardom tam podľa hygienikov žije 83 percent obyvateľov obce vrátane šiestich detí, ktoré ochoreli.

archívne video 

Michal Palkovič po koordinačnom stretnutí v súvislosti s výskytom Hepatitídy typu A (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Hygienici nariadili opatrenia 

V obci Tuhrina hygienici od prvého prípadu 4. septembra evidujú celkovo šesť chorých na VHA. Celkovo 66 percent obyvateľov obce žije podľa hygienikov v podmienkach s nízkym hygienickým štandardom bývania, v ktorých žije aj šesť detí s potvrdeným ochorením na VHA. Hygienici v piatok nariadili opatrenia na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení, a to pre všetky fyzické osoby s trvalým pobytom v obci Tuhrina a Červenica vo veku od jedného roku do 15. roku života vrátane. Sú povinní podrobiť sa lekárskemu dohľadu a aktívnej imunizácii - očkovaniu. V spomínaných obciach tiež platí zákaz organizovať hromadné podujatia.

Potrebná je maximálna dezinfekcia verejných priestorov 

Ako uvádza RÚVZ v Prešove na svojej webstránke, medzi ďalšie prijaté opatrenia zo strany hygienikov patrí informovanie zástupcov obcí Tuhrina a Červenica o výskyte ochorení v obci a potrebe informovania občanov o prevencii ochorenia. Rovnako informovanie vedenia Slovenskej pošty, autobusového dopravcu, ako aj vedenia jednotlivých školských zariadení o výskyte ochorenia i potrebe dôkladnej dezinfekcie či už autobusov, ako aj jednotlivých priestorov.

V obci Lesíček, kde sa vyskytli spomenuté dva nové prípady VHA, hygienici evidujú od 6. júla k piatku celkovo 45 prípadov. Čo sa týka výskytu žltačky u personálu a stravníkov stravovacej prevádzky v Prešove, nové prípady tam hygienici nezaznamenali. Doteraz ich evidujú celkovo deväť.

Viac o téme: NemocnicaPrešovŽltačka typu A
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu