Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Už je na svete! FOTO Ukázali nám prvú slovenskú F-16! V Amerike si ju bol obzrieť minister aj piloti

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: MO SR)

BRATISLAVA/GREENVILLE – Naša prvá F-16 je na svete. V americkom meste Greenville ležiacom v Južnej Karolíne bolo slovenskej delegácii vrátane slovenských pilotov oficiálne predstavené prvé lietadlo F-16 Block 70 nesúce slovenský znak.

Archívne video: V záverečnej fáze výcviku na F-16 sú 4 piloti, celkovo je ich v USA 16

V záverečnej fáze výcviku na F-16 sú štyria piloti, celkovo je ich v USA 16 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Fabriku spoločnosti Lockheed Martin, kde našu stíhačku zhotovili, navštívil aj minister obrany Martin Sklenár. Úplná finalizácia tohto lietadla a jeho zalietavanie sa očakáva v priebehu novembra tohto roku. Šéf rezortu obrany sa zároveň informoval aj o progrese výroby ostatných trinástich objednaných lietadiel.

Už je na svete!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MO SR)

Slovensko sa dodaním stíhacích lietadiel F-16 stane vôbec prvou európskou krajinou, ktorá bude disponovať touto najnovšou verziou Fighting Falcon. Rezort obrany upozornil, že lietadlo F-16 Block 70 predstavujúce vyspelú technickú spôsobilosť 21. storočia prinesie Slovensku na najbližšie desaťročia ten najvyšší štandard bezpečnosti vzdušného priestoru. „Som veľmi rád, že som mal príležitosť vidieť prvé stíhacie lietadlo, ktoré posunie vzdušné sily o generácie vpred a spolu s ním aj našu obranyschopnosť. Okrem toho, že ide o najväčší investičný projekt SR v oblasti modernizácie našich ozbrojených síl, ide tiež o príležitosť na prehĺbenie strategického partnerstva,“ uviedol.

Už je na svete!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MO SR)

„Tieto F-16-tky umožnia Vzdušným silám Ozbrojených síl Slovenskej republiky udržať si náskok pred hrozbami v regióne a byť súčasťou spojeneckej misie v Európe, v rámci NATO a vo svete,“ povedal viceprezident Integrovanej stíhacej skupiny spoločnosti Lockheed Martin OJ Sanchez. „Ide o silné partnerstvo medzi spoločnosťou Lockheed Martin, Spojenými štátmi americkými, Slovenskou republikou a spojencami,” dodal.

Už je na svete!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MO SR)

Ako priblížil generálny riaditeľ Sekcie modernizácie nášho rezortu obrany a národný riaditeľ pre vyzbrojovanie Michal Homza, intenzívne rokovania expertných tímov na jednotlivých úrovniach pripravujú všetko potrebné tak, aby prvé dve vyrobené lietadlá boli využité na výcvik slovenských technikov v USA. „Stíhacie lietadlá F-16 tak budú podľa aktuálnej dohody postupne dodávané na Slovensko od druhého kvartálu budúceho roka,“ uviedol.

Viac FOTO v našej galérii: 

Galéria: Prvá slovenská F-16 je už vyrobená

 

 

Viac o téme: StíhačkaMinisterstvo obranyVojenská technikaF-16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu