Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dá sa to, jedinou zmenou ušetria 14 miliónov! Trnkov tvrdý odkaz kritikom: Opravíme stovky kilometrov ciest

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Mesto Košice, Getty Images, Topky/Vlado Anjel)

KOŠICE – Košická župa pristúpila k rozhodnutiu nového obstarávania techniky na správu ciest. Podľa župana Trnku sú nové praktiky transparentné, výhodné a efektívne. Tvrdí, že samospráva touto cestou ušetrí milióny eur, z ušetrených zdrojov tak môžu opraviť stovky kilometrov ciest. Kritici nového systému si podľa župana len naháňajú politické „bodíky“.

archívne video

Rastislav Trnka naďalej povedie Košický kraj (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

„Kto z vás niekedy kúpil auto či stroje na operatívny lízing, tak jeho výhody dobre chápe. Áno, tento typ obstarania techniky je pre verejnú správu zatiaľ nie najbežnejší, ale má veľké výhody, pre ktoré sa často využíva v podnikateľskom sektore: priamo sa nepremieta do dlhu, a teda nezaťažuje župný rozpočet,“ píše košický župan Rastislav Trnka na sociálnej sieti.

Podľa Trnku župa nedisponuje dostatkom zdrojov na kúpu strojov, to je dôvod, prečo sa pokúsili nájsť efektívnejší a úspornejší spôsob získavania techniky. „Vďaka operatívnemu lízingu v horizonte 8 rokov ušetríme 14 miliónov eur,  čiže budeme vedieť opraviť o 140 km ciest VIAC, ako je tomu v súčasnosti. To je predsa nesmierne výhodné a efektívne,“ vysvetľuje župan.

Dá sa to, jedinou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kritici si podľa trnku zbierajú „politické bodíky“, tvrdí, že zmluva je výhodná: Urobíme viac za kratší čas

Podľa župana sa za posledné týždne objavili „nepochopiteľné otázky“. Dodáva, že zmluva je podpísaná už takmer rok a pol. Podľa Trnku je zmluva vypovedateľná a po skončení operatívneho lízingu bude môcť Správa ciest Košického samosprávneho kraja stroje po skončení operatívneho lízingu odkúpiť. „Máme prednostné právo na odkúpenie techniky, keď bude SC KSK počas celej doby lízingu normálne platiť a požiada o to najmenej 1 mesiac pred uplynutím doby nájmu. Je to uvedené vo všeobecno-obchodných podmienkach (VOP) dodávateľa,“ vysvetľuje župan.

 

OBSTARANIE TECHNIKY PRE SPRÁVU CIEST? TRANSPARENTNÉ, VÝHODNÉ A EFEKTÍVNE. Z PODIELOVÝCH DANÍ NEDÁME ANI EURO EŠTE NAVIAC...

Posted by Rasťo TRNKA on Friday, August 25, 2023

„Zároveň, bude technika efektívnejšia, tzn. urobíme viac za kratší čas a musím povedať, že aj s menej ľuďmi. Z dôvodu plánovaného zníženia stavu zamestnancov na SC KSK preto, bohužiaľ, niektorí zamestnanci podsúvajú poslancom skreslené informácie, bez poznania celého ‚big picture‘. Niektorí poslanci, bez odborného background-u preto útočia klamstvami, lebo im to príde ako „skvelá“ príležitosť nahnať si nejaké ‚bodíky‘,“ uzavrel župan.

Viac o téme: KošiceKošický samosprávny krajOprava ciestRastislav TrnkaSpráva ciestOperatívny lízing
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu