Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poslanci o situácii po zásahu NAKA nerokovali, schôdzu neotvorili: Toto sú ich reakcie

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mimoriadnu schôdzu k zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) poslanci neotvorili ani v utorok. Plénum opäť nebolo uznášaniaschopné. O uznesení z dielne Smeru-SD, ktorý schôdzu inicioval, tak parlament nerokoval.

VIDEO Mimoriadna schôdza NRSR

Mimoriadna schôdza NRSR (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Smer-SD chcel, aby parlament konštatoval, že "po zásahu NAKA so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti predstaviteľom Slovenskej informačnej služby (SIS), Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, prokuratúry a ďalším bezpečnostným orgánom a orgánom ochrany práva sa bezprecedentne prehĺbila ústavná a bezpečnostná kríza v SR".

V uznesení sa tiež písalo, že Národná rada (NR) SR "so znepokojením upozorňuje NAKA a ÚŠP", že policajný zásah vyvolá v zahraničí vážne pochybnosti o fungovaní demokratického zriadenia na Slovensku. Zároveň chcela strana zaviazať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby si plnila povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov, predstúpila pred parlament a informovala o situácii a opatreniach, ktoré prijala v rámci svojich právomocí.

Premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chcela strana zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta a k tomu, aby boli mimo výkonu služby postavení všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci. Strana tiež chcela docieliť, aby riaditeľ SIS predložil správu o bezpečnostnej situácii v SR.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb vrátane šéfov SIS a NBÚ. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

K situácii zasadla aj bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér deklarovali, že žiaden prevrat sa nedeje a chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený. Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor po tom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.

Ak má odísť šéf SIS, musí byť odvolaný aj policajný prezident 

Postavením šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča mimo služby a návrhom na jeho odvolanie sa prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Ľudovít Ódor postavili na stranu zločinu a idú chrániť ľudí, ktorí krivili právny systém a sú podozriví z manipulácie dôkazov. Tvrdí to šéf Smeru-SD Robert Fico. 

Ak má odísť riaditeľ tajnej služby, Fico žiada aj odchod policajného prezidenta Štefana Hamrana. Mimo výkon služby majú byť podľa neho postavení aj všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci. Fico nerozumie tomu, prečo obvinenie Michala Aláča stačí na to, aby bol odvolaný z funkcie, zatiaľ čo stíhaní policajní vyšetrovatelia ostali vo funkciách. V súvislosti s odvolaním šéfa SIS hovorí tiež o snahe uchopiť všetky mocenské štruktúry pred parlamentnými voľbami a zneužiť ich. Na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že aj o týchto témach chcel hovoriť na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR, ktorú iniciovala jeho strana.

Poslanci o situácii po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Premiér podá návrh na odvolanie riaditeľa SIS na najbližšom rokovaní vlády v stredu (23. 8.). Odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana neplánuje. Informoval o tom v pondelok (21. 8.). Zotrvanie Michala A. na pozícii by podľa Ódora ohrozovalo dobré meno štátnej služby doma aj v zahraničí a podkopávalo by vzájomnú dôveru.

Šeliga označil mimoriadnu schôdzu za pokus Smeru zasahovať do vyšetrovaní

Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bola podľa nezaradeného poslanca Juraja Šeligu snahou prikázať vláde, aby vstúpila do živých vyšetrovaní. Nezaradený poslanec a expremiér Eduard Heger dodal, že líder Smeru-SD Robert Fico vytvára chaos, pretože sa bojí o svoju beztrestnosť.

Poslanci o situácii po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Poslanci z Hegerovej strany tiež považujú iniciatívu opozície za ukážkou toho, čo chcú tieto strany robiť po voľbách. Šeliga naďalej tvrdí, že Smer-SD chce zrušiť špeciálnu prokuratúru a obmedziť špecializovaný trestný súd, ale aj zaviesť určitý typ trestnoprávnej imunity pri niektorých funkcionároch. Podotkol, že v krajine platia zákony a máme nezávislé súdy.

Chceli sme diskutovať o situácii,premiér by mal merať jedným metrom, povedal Kollár

Hnutie Sme rodina chcelo diskutovať o situácii v polícii na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Uviedol to predseda parlamentu a hnutia Boris Kollár. Neznamená to však podľa neho, že hnutie chcelo hlasovať za uznesenie predložené Smerom-SD. Kollár zároveň apeloval na premiéra Ľudovíta Ódora, aby meral jedným metrom.

"Chceli sme diskutovať o problémoch v polícii. Nehovoríme, že by sme zahlasovali za uznesenie tohto znenia, to určite nie. Ale diskutovať sme o tom chceli," povedal Kollár po tom, ako poslanci neotvorili rokovanie.

Poslanci o situácii po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

V súvislosti s odvolaním šéfa SIS Michala Aláča pre jeho obvinenie Kollár podotkol, že premiér by mal rovnako pristupovať ku všetkým. Nemôže si podľa neho polícia určovať, kto bude ministrom vnútra ani účelovo diskreditovať iné orgány a inštitúcie v štáte. 

Viac o téme: PoslanciNAKASchôdzam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu