Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Demokrati chcú, aby parlament odmietol konšpirácie a podporil vyšetrovateľov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ak sa v pondelok (21. 8.) otvorí mimoriadne rokovanie Národnej rady (NR) SR týkajúce sa zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), nezaradení poslanci zo strany Demokrati chcú predložiť iné uznesenie, ako navrhuje Smer-SD. Docieliť chcú, aby parlament konštatoval, že žiaden prevrat sa nedeje, odsúdil konšpirácie a vyjadril podporu vyšetrovateľom. Demokrati o tom informovali na piatkovej tlačovej konferencii.

Svojím uznesením tiež chcú dosiahnuť, aby parlament okrem iného požiadal vládu o prípravu reformy prokuratúry. Rokovať o ňom a spoločnom postupe chceli s SaS, hnutím OĽANO a priatelia a s Progresívnym Slovenskom. Ich zástupcovia však neprišli na rokovanie. Demokrati tvrdia, že prijatím uznesenia z dielne Smeru-SD by parlament vládu zaviazal, aby zasiahla do vyšetrovaní a práce polície.

Tlačová konferencia policajného prezidenta Štefana Hamrana s názvom Rozuzlenie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Demokrati chcú, aby parlament
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb vrátane šéfov SIS a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

 

Hanba! Počujeme výkriky o štátnom prevrate a manipulácii vyšetrovaní. V momente, keď je priestor o tom rokovať a pýtať...

Posted by Juraj Šeliga on Friday, August 18, 2023

Smer-SD následne inicioval mimoriadnu schôdzu, uznesením chce docieliť odvolanie Štefana Hamrana z vedenia polície. Žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby poslancom vysvetlila, aké opatrenie prijala na zabezpečenie chodu ústavných orgánov. Podporu schôdzi avizovali poslanci z Hlasu-SD, Republiky, ĽSNS aj zo Sme rodina.

K situácii v piatok zasadla aj bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér Ľudovít Ódor deklarovali, že žiaden prevrat sa nedeje a že chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený. Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor potom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.

Viac o téme: NAKADemokratiEduard HegerParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu