Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rokovanie Bezpečnostnej rady sa skončilo: Čaputová a Ódor uisťujú verejnosť, k žiadnemu prevratu nedochádza!

Závery rokovania z Bezpečnostnej rady zhrnuli Čaputová aj Ódor. Zobraziť galériu (10)
Závery rokovania z Bezpečnostnej rady zhrnuli Čaputová aj Ódor. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Začalo sa to minulý týždeň zverejnením akcie Ezechiel 7, kedy došlo k zadržaniu bývalého policajta Romana Stahla a bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. O pár dní neskôr sa situácia opakovala ešte vo väčšom meradle, keď došlo k ďalším manévrom aj v blízkosti samotného šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča. Táto akcia už mala oveľa širší záber a podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana ukázala na vážny stav na vysokých pozíciách v štáte. Aj preto sa nakoniec premiér Ľudovít Ódor rozhodol zvolať rokovanie Bezpečnostnej rady.

VIDEO Vyhlásenie premiéra a prezidentky po rokovaní Bezpečnostnej rady:

Prezidentka a premiér po rokovaní Bezpečnostnej rady uistili verejnosť, že k žiadnemu policajnému prevratu nedochádza (Zdroj: Topky/Ramon Leško)


Aktualizácia 9:39

Podľa prezidentky na Slovensku žiadny prevrat neprebieha a poukazuje na to, že mnoho obvinených sa už ku skutkom aj priznalo. "Žiadny policajný prevrat na Slovensku neprebieha, prebieha vyšetrovanie trestných činov, o ktorých rozsahu sa v médiách veľa popísalo. (..) Akýkoľvek policajný zásah vo vedení bezpečnostných zložiek je z hľadiska fungovania demokracie veľmi citlivý. Nehovoriac o tom, že tieto kroky sú pozorne vnímané nielen doma, ale aj v zahraničí," hovorí Čaputová po rokovaní rady. Podčiarkla tiež, že priestor na intervenciu politickej moci a vyvodenie zodpovednosti voči polícii by sa vytvoril po tom, ak by prokuratúra a súdy konštatovali nedôvodnosť trestných stíhaní.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (10)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poznamenala, že súčasná situácia politikov neoprávňuje robiť predčasné závery. Relevantnú odpoveď o zákonnosti a dôvodnosti konané v právnom štáte môže dať podľa jej slov iba dozorujúca prokuratúra a príslušné súdy. Skonštatovala, že v blízkej dobe sa dozvieme, či bude podaný návrh na väzobné stíhanie, aj postoj prokurátorov a súdov. "Ak by súdy po takomto postupe polície konštatovali napríklad nedôvodnosť trestného stíhania, potom by bol priestor na intervenciu politickej moci a vyvodenie zodpovednosti smerom k polícii. Dnes v takejto situácii však nie sme," deklarovala prezidentka.

Premiér Ľudovít Ódor zas verejnosti dokázal, že nikto nikomu krajinu neunáša a s mentálnym svetom šéfa konkrétnej opozičnej strany sa nestotožňuje. "Chce nám niekto vari nahovoriť, že vysokí štátni úradníci, ľudia na popredných miestach volebných kandidátok sú nedotknuteľní?  Od akého momentu máme ich považovať za beztrestných? Akonáhle sa dostanú na kandidátku? A ktorých ľudí sa to týka, prvých desať, prvých dvadsať alebo celých stopäťdesiat?  Kto sú beztrestní ľudia? Nikto tam taký nemôže byť a preto budem vždy obhajovať profesionálny výkon polície bez ohľadu na farbu politického trička. Ani polícia však nemôže samozrejme robiť čo chce. Najbližšie hodiny a dni ukážu, či sa s obvineniami polície stotožní aj prokuratúra a súdy. Oni a nie politici, nie prezidentka či premiér rozhodnú o tom, či došlo alebo nedošlo k porušeniu zákona. Pre mňa sú dôkazy kľúčové a nie pocity. Žiadny cisár tu nie je, ktorý ukazuje dole alebo hore a nie je to ani žiaden krstný otec, ktorý by o tom rozhodoval. Rád by som Vás preto poprosil o trpezlivosť a pokoj a politikov (ak sú toho schopní) o zdržanlivosť," povedal premiér.

Ľudovít Ódor
Zobraziť galériu (10)
Ľudovít Ódor  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizácia 9:09

Prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti Instagram verejnosti ponúkla chvíľkový náhľad na to, ako prebieha rokovanie Bezpečnostnej rady.

Čaputová ponúkla verejnosti chvíľkový náhľad na rokovanie bezpečnostnej rady (Zdroj: Instagram.com/zuzana_caputova)

Aktualizácia 9:02

"Je neprijateľné, aby na čele tajnej služby stál obvinený človek. Riaditeľa SIS menuje a odvoláva prezident na návrh vlády. Veríme, že výsledkom zasadania Bezpečnostnej rady bude zvolanie vlády, na ktorej bude prijatý návrh na odvolanie Michala Aláča z funkcie riaditeľa SIS. Považujeme za nevyhnutné, aby sa aj týmto krokom aspoň čiastočne prinavrátili dôvera v právny štát," uviedol tímlíder strany SASKA pre bezpečnosť Juraj Krúpa.

Juraj Krúpa
Zobraziť galériu (10)
Juraj Krúpa  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizácia 8:38

Vyhlásenie predsedu vlády po rokovaní rady sa očakáva o 9:30.

Aktualizácia 8:15

Na rokovanie rady prichádzajú prví činitelia. Medzi nimi prezidentka Čaputová či policajný prezident Hamran a šéf NAKA Ľubomír Daňko.

Rokovanie Bezpečnostnej rady sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rokovanie Bezpečnostnej rady sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rokovanie Bezpečnostnej rady sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rokovanie Bezpečnostnej rady sa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktuálne sú členmi Bezpečnostnej rady aj členovia vlády Lívia Vašáková, Michal Horváth, Martin Sklenár, Miroslav Wlachovský, Daniel Bútora, Peter Dovhun, Jana Dubovcová a Pavol Lančarič.


Rokovanie rady aj s Čaputovou

Ako prvá chcela toto rokovanie od premiéra samotná prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá Ódorovu vládu menovala. Hoci premiér najskôr rokovanie nezvolával, neskôr sa, zrejme po širšej porade, rozhodol konať. O tomto kroku pritom vopred informoval aj prezidentku Čaputovú, ktorá sa na zasadnutí osobne zúčastní. Predpokladá sa však aj to, že na rokovanie príde aj ďalší ústavný činiteľ - šéf parlamentu Boris Kollár, či samotný policajný prezident Štefan Hamran, ktorý bude bližšie vysvetľovať aktuálne kroky NAKA.

Bezpečnostná rada zasadá aj pre akciu Rozuzlenie, o ktorej informoval na tlačovke Hamran

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Štefan Hamran
Zobraziť galériu (10)
Štefan Hamran  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Medzi obvinenými sú podnikateľ Peter Košč, bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský, príslušník SIS Michal Aláč, bývalý príslušník NAKA Ján Kaľavský, príslušník Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný a bývalý príslušník SIS Martin Ciriak, ktorého aj zadržali. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví.

Viac o téme: AkcieRokovanie SISBoris KollárNAKABezpečnostná radaÚrad vlády SRZuzana ČaputováŠtefan HamranĽudovít ÓdorMichal AláčEzechiel 7Rozuzlenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu