Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico zúri, útok na opozíciu len 6 týždňov pred voľbami, Čaputová o tom vedela! Robia zo mňa terč, bráni sa prezidentka

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Ramon Leško, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Smer-SD považuje obvinenie svojho kandidáta vo voľbách a exšéfa polície Tibora G. za útok oficiálnej štátnej moci na opozíciu. Hovorí tiež o zasahovaní do predvolebnej kampane. Predseda strany Robert Fico o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii.

Reakcia strany Smer SD k zadržaniu exprezidenta Tibora Gašpara (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Vysokopostavený kandidát najsilnejšej opozičnej politickej strany na kandidátke pre voľby do Národnej rady SR bol šesť týždňov pred parlamentnými voľbami ráno 4.40 h vytiahnutý z domu, zadržaný, obvinený z nezmyslov, ako obyčajne a očakávame, že cirkus Humberto bude pokračovať podaním návrhu na väzbu," komentoval Fico.

Hovorí o snahe Tibora G. umlčať. Poukázal na to, že obvinenie je založené na starej veci, ktorá bola prešetrovaná v rámci kauzy Očistec. Zdôraznil, že Tibor G. vždy spolupracoval s políciou.

Fico zúri, útok na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Ľudovít Ódor museli o zásahu vedieť, zopakoval Fico. Obaja najvyšší ústavní činitelia to už popreli. Dátum parlamentných volieb bol až na 30. septembra stanovený podľa Fica preto, aby orgány činné v trestnom konaní mohli dokončiť "špinavú" robotu proti opozícii. Tvrdí, že bývalého ministra vnútra Ivana Šimka odstránili, lebo nechcel politické procesy.

Fico zúri, útok na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Advokát Tibora G. Marek Para komentoval, že ide o nezmyselné zadržanie pre nezmyselné obvinenie. Ako priblížil, obvinenému kladú za vinu, že mal vedomosť o tom, že Slobodník bral úplatky. „Na základe tejto vedomosti ho obvinili, že je spolupáchateľ, aj keď nerobil žiadne spoločné konanie," uviedol. Nesúhlasí ani so zdôvodnením zadržania o tom, že by Tibor G. niekoho mohol ovplyvňovať. Rovnako nevidí dôvod na možný návrh na väzbu.

Bývalého policajného prezidenta Tibora G. v piatok zadržali a obvinili v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti. V prípade obvinili aj ďalšie dve osoby.

Fico zúri, útok na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Čaputová sa bráni: Šíria lži, cieľom je spraviť zo mňa terč

Podľa prezidentky je tvrdenie o tom, že vedela, či dokonca mala dať súhlas s akoukoľvek policajnou akciou len ďalšie z radu nehoráznych klamstiev. „Bez faktického základu, bez dôkazu, iba s cieľom spraviť z nej terč,“ sprostredkoval slova prezidentky hovorca Martin Strižinec.

„Prezidentka opakovane tvrdí, že stíhanie politikov je v každej demokracii citlivá vec a môže vyvolávať rôzne reakcie. Ani to však neospravedlňuje vedomé šírenie lží. O to viac je potrebné, aby svoje kroky vysvetlila a obhájila polícia. V medziach, ktoré jej zákon a okolnosti prípadu umožňujú,“ dodal vo vyjadrení.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža
Zobraziť galériu (5)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDTibor GašparNAKAVyšetrovanieMarek ParaRober KaliňákEzechiel 7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu