Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slováci majú za sebou desivú noc: Padali gigantické krúpy veľké ako vajce, východom sa prehnala supercela!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

KOŠICE - Pre silné búrky zasahovali v sobotu večer a v noci na nedeľu hasiči v Prešovskom a Košickom kraji. Išlo najmä o odčerpávanie zaplavených pivníc v okresoch Poprad, Kežmarok a Rožňava. Sprievodným javom búrok bolo padanie krúp. V Poprade dokonca vyčíňala supercela.

Výjazdy hasičov boli najmä od 20.00 h do 4.00 h. "Predovšetkým išlo o okresy Poprad a Kežmarok. Väčšinou to boli zaplavené pivnice z dôvodu upchatia kanalizácií," povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Prešove. V okrese Poprad zasahovali hasiči trinásťkrát a v okrese Kežmarok sedemkrát. Ďalšie zásahy mali dobrovoľní hasiči. V Košickom kraji sa podľa hasičov viaceré výjazdy týkali hlavne Rožňavského okresu, kde taktiež išlo najmä o zaplavené pivnice a odstraňovanie popadaných stromov.

Na východe padali gigantické krúpy

Na viacerých miestach na východe Slovenska, vrátane okolia Popradu a Košíc, ľudia hlásili padanie krúp veľkých až ako vajce. Pochádzali zo supercely pri Poprade a boli hnané silným vetrom. 

 

Veľmi silné búrky pokračujú, zaznamenané aj obrovské krúpy Približne na pomedzí stredného a východného Slovenska...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Saturday, August 5, 2023
 
Posted by Ma Ša on Saturday, August 5, 2023

Búrky okrem toho vykazovali mimoriadnu elektrickú aktivitu. Naďalej majú vysoký potenciál škôd, okrem spomínaných javov sa môžu pri intenzívnych zrážkach vyskytnúť aj downbrusty (silný ničivý vietor). 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre východ Slovenska meteorologické výstrahy pred dažďom prvého až tretieho stupňa. Výstrahy tretieho stupňa v nedeľu platia pre okresy Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča a Poprad.

Viac o téme: PočasieLejakBúrkyOdčerpávanieKošicePrešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu