Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Slováci, pripravte sa na peklo: Dorazí ďalšia vlna intenzívnych búrok! Výstrahy platia na celom území

Teplota rosného bodu na Zemplíne, časti Maďarska a na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Teplota rosného bodu na Zemplíne, časti Maďarska a na Ukrajine (Zdroj: SHMÚ)

BRATISLAVA - Slovensko čaká ďalšia búrlivá noc aj nasledujúci deň. V najbližších hodinách totiž meteorológovia očakávajú ďalšie výdatné zrážky a intenzívne búrky. Výstrahy prvého, resp. druhého stupňa platial na celom území.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre územie Slovenska meteorologické aj hydrologické výstrahy, ktoré platia dnes od 19:00 hod až do zajtra večera. Výstraha prvého stupňa pre dážď platí pre Bratislavský a Trnavský kraj, druhý stupeň aj pre búrky je vyhlásený na ostatnom zvyšku územia.  

archívne video

Chorvátsko po prudkých búrkach bojuje s povodňami (Zdroj: Facebook/Crometeo)

V nedelu platí výstraha prvého stupňa pre dážď a vietor v Bratislavskom a Trnavskom kraji a výstraha druhého stupňa pre vietor v Nitrianskom kraji. Výstraha druhého stupňa pre dážď platí v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. 

Slováci, pripravte sa na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ na svojej stránke vysvetľuje, že výrazne zvlnený frontálny pás oblačnosti siaha od Baltského mora až po Stredozemné. Z jeho veľkej časti padá trvalý dážď, na jeho východnej strane vznikajú aj prehánky a búrky, ktorých bude v najbližších hodinách výrazne pribúdať a od juhu budú postupovať aj cez naše územie. 

Východne od frontálneho rozhrania je navyše veľmi vlhký vzduch s hodnotami teploty rosného bodu 19-22 (biele hodnoty na obr. 2), v severovýchodnej časti Maďarska, na Zemplíne a v priľahlej Ukrajine až do 24 °C)!, čo sú na naše pomery mimoriadne vysoké hodnoty. Je preto veľké dusno. V dôsledku toho očakávame počas búrok mimoriadne intenzity zrážok, v silnom prúdení aj vznik krúp (najmä v prípadných supercelách aj väčších). Zároveň je zvýšená pravdepodobnosť downburstov, pri búrkových systémoch môžu byť aj rozsiahlejšie (najmä večer a v prvej polovici noci pri prechode studenej časti zvlneného frontu). Neskôr od západu očakávame aj príchod trvalých frontálnych, lokálne aj výdatných zrážok, ktoré budú pokračovať aj zajtra. 

Hydrologické výstrahy platia pre oblasti v povodí riek Slaná, Hornád, Hnilec a Bodva, Poprad, Torysa a dolnú časť povodia Bodrogu. Povodne sa môžu vyskytnúť aj v Liptovskom Mikuláši, Tvrdošíne, Bardejove a Humennom.

Viac o téme: PočasieDážďBúrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu