Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Škandál v trnavskej nemocnici: Dievčatko sa trápilo v bolestiach, mama viní personál z neschopnosti! Lekári sa bránia

Malé dievčatko sa trápilo v bolestiach, lekári neodhalili príčinu
Malé dievčatko sa trápilo v bolestiach, lekári neodhalili príčinu (Zdroj: Tip čitateľa)

TRNAVA/BRATISLAVA - Pohotovosť a nemocnica v Trnave nemajú práve najlepšiu povesť medzi pacientmi. Mnohí sa sťažujú na ľahostajný prístup lekárov, dlhé čakanie a nezáujem o pacienta. Prednedávnom sa podelila o negatívnu skúsenosť aj jedna mamička. Kritizovala odbornosť lekárov. Nemocnica si ich zastala.

Archívne VIDEO: Peniaze z plánu obnovy dostane zatiaľ len sedem nemocníc, Čadca sa preveruje 

Peniaze z plánu obnovy dostane zatiaľ len sedem nemocníc, Čadca sa preveruje (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Istá Slovenka sa rozhodla priblížiť svoj príbeh. So svojou 3,5-ročnou dcérkou, ktorá sa trápila v bolestiach už viacero dní, chodila po lekároch a hľadala pomoc. Najprv sa rozhodli navštíviť obvodnú lekárku v Trnave. Tá pacientke predpísala čípky, ktoré jej mali pomôcť s vyprázdňovaním. Bolesti brucha teda zjavne pripisovala problémom s trávením a zápche. 

Liečba čípkami nezabrala a bolesti sa u dievčatka stupňovali každým dňom. Zúfalá mamička chodila podľa vlastných slov s dcérou na trnavskú pohotovosť takmer každý druhý deň. K bolestiam sa po pár dňoch pridala aj teplota, ktorú svojpomocne doma nešlo zraziť. Na pohotovosti zistili dievčatku z odberov vysoké hodnoty CRP, ktoré naznačujú zápal v tele a navrhli okamžitú hospitalizáciu. 

Pobyt v nemocnici mal podľa informácií, ktoré redakcii poskytla mamička, trvať štyri dni, počas ktorých urobili pacientke všetky možné vyšetrenia vrátane odberov krvi a sonografie. Na sone sa mala ukázať zmena na slepom čreve, ktorá však nebola dostatočne viditeľná, a tak pokračovali lekári v doterajšej liečbe - lieky proti teplote a zábaly. Zápal v tele rástol a hodnota CRP sa vyšplhala až na 157. "Keď už nevedeli, že čo, tak nás poslali do Bratislavy na Kramáre s tým, že nás tam len preložia," uvádza žena. Ešte pri odchode ju mal podľa jej slov upokojovať lekár z trnavskej nemocnice, že nejde o zápal slepého čreva. 

V Bratislave diagnostikovali zápal slepého čreva

Podľa vyjadrení matky až po nekonečnom trápení konečne zistili príčinu ukrutných bolestí jej dcéry. Verdikt lekára na bratislavských Kramároch bol jednoznačný - zapálené slepé črevo. "Ďakujem pánovi doktorovi z Bratislavy na Kramároch, ktorý došiel, pozrel na ňu a hneď išla na operačku. Mala to už dosť vážne," píše matka. Okolie slepého čreva jej museli vyčistiť a nasadiť antibiotiká na stiahnutie zápalu. Žena teraz zvažuje podanie trestného oznámenia na nemocnicu za zanedbanie starostlivosti. 

Trnavská nemocnica sa bráni

V súvislosti s prípadom sme oslovili aj trnavskú nemocnicu, ktorá sa zastala svojich lekárov a personálu, ktorí na tomto prípade pracovali. Zo stanoviska nemocnice vyplýva, že mamičku s dcérou prijali 19. 6. 2023 na Klinike pediatrie FN Trnava, kde jej na druhý deň mali urobiť všetky potrebné vyšetrenia. Na druhý deň boli vykonané ďalšie vyšetrenia, ktoré zápal slepého čreva u pacientky nepotvrdili. 

"Vyšetrenia sa opakovali aj 21. 6., pri ktorých na USG boli zistené príznaky akútnej apendicitídy. Toto ochorenie, ako aj iné ochorenia, má jednotlivé štádiá, ktoré sa v čase menia. Pacientka bola po zistení apendicitídy ihneď odoslaná do NÚDCH, keďže vo FN Trnava sa nevykonávajú operácie malých detí. Za správnosťou postupov našich lekárov si stojíme," uvádza sa v stanovisku, ktoré Topkám poskytol hovorca nemocnice Matej Martovič. 

Viac o téme: NemocnicaPohotovosťTrnava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu