Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pellegrini apeluje na silný štát: Vstup do vlády podmieňuje bodmi z jeho petície

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini je presvedčený, že strana má mandát od ľudí na presadzovanie zmien, ktoré predstavili v Národnej petícii za zmenu. Poukázal na to, že za štyri mesiace ju podpísalo vyše 200.000 občanov. Zmeny z nej budú podmienkou strany na vstup do prípadnej vlády po voľbách. Pellegrini zároveň apeloval na premiéra Ľudovíta Ódora, aby prestal meditovať a začal riešiť aktuálne problémy krajiny.

"Sme presvedčení, že máme od ľudí mandát na presadzovanie týchto zmien a aj na to, aby sme tieto požiadavky považovali za podmienku Hlasu-SD na vstup do novej vlády. Všetky tieto požiadavky sa totiž dajú naplniť len za podmienky, že na Slovensku vznikne po voľbách silný štát," vyhlásil Pellegrini.

archívne video Peter Pellegrini predstavil kandidátku do volieb 2023, na poslednom, 150. mieste uviedol aj nečakané prekvapenie

Peter Pellegrini predstavil kandidátku do volieb 2023, na poslednom, 150. mieste uviedol aj nečakané prekvapenie (Zdroj: Facebook/Hlas-SD)

Pripomenul body z petície

Pripomenul body z petície - aby vláda zastavila drastické zvyšovanie cien energií a potravín a vrátila kontrolu štátu nad strategickými energetickými spoločnosťami a nad trhom potravín, aby dôchodcom garantovala skutočný 13. dôchodok a všetkým ľuďom v núdzi mimoriadnu finančnú pomoc, a aby znížila platy politikov, ak sa im nepodarí zastaviť prepad životnej úrovne ľudí na Slovensku. 

Líder Hlasu-SD zdôraznil, že len silná vláda a silný štát dokáže riešiť aktuálne problémy v krajine. Poukázal na vysoké ceny energií a potravín, nárast splátok hypoték i situáciu v zdravotníctve. Kritizoval vlády Igora Matoviča (OĽANO a priatelia) a Eduarda Hegera (Demokrati), ktoré podľa neho situáciu neriešili dostatočne. Tvrdí, že sa spoliehali na plán obnovy, a že teraz hrozí prepadnutie financií z neho.

Neschopnosť Ódorovej vlády riešiť problémy

Zároveň sa podľa neho v súčasnosti ukazuje aj neschopnosť Ódorovej vlády riešiť problémy. Kabinetu vyčíta, že pripravuje rôzne analýzy a návrhy pre budúcu vládu, no zabúda riešiť súčasný stav v krajine. Zdôraznil, že vláda bola zostavená na riadenie krajiny a nie na zostavovanie analýz.

V rámci riešení chce Hlas-SD po voľbách zastaviť rozpad sociálneho štátu a chrániť práva pracujúcich ústavou. "Do ústavy presadíme sociálne a pracovné práva ako súčasť Základnej listiny práv a slobôd," uviedol Pellegrini. Ak získa silný mandát, bude presadzovať aj investície na vyrovnanie regionálnych rozdielov, investície do budovania v krajine.

Čo sa týka prípadnej povolebnej spolupráce, Hlas-SD si nevie predstaviť budovanie silného štátu s liberálnymi stranami, ako je SaS a s ich víziou voľnej ruky trhu. Poznamenal, že zatiaľ nepoznajú ani názory Progresívneho Slovenska (PS) a nevedia, či ide o liberálne, pravicové alebo ľavicové hnutie. "Neviem preto povedať, či by vôbec chápali v PS, keby im hovoríme o silnom štáte," podotkol. Partnerov chce preto Hlas-SD hľadať tam, kde sa vedia ideologicky zhodnúť. 

Viac o téme: VládaPeter PellegriniHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu