Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Motoristov čaká cenové peklo! Desivá predpoveď odborníka: Rekordne drahý benzín ešte nedosiahol svoj strop

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ešte v stredu sme vás informovali o rekordnom náraste cien pohonných hmôt. Benzín aj nafta vystrelili raketovou rýchlosťou a len v priebehu niekoľkých dní sa cena za liter zmenila o viac, ako 10 centov. Aj keď sa počas dovolenkovej sezóny s podobným javom stretávame každý rok, tohtoročné výkyvy cien sú v niečom predsa len jedinečné. Expert varuje, že čísla na cenovkách benzínu a nafty však ešte stále nedosiahli svoj vrchol.

Ceny pohonných hmôt stúpli aj v 22. týždni (Zdroj: Topky/ Maarty)

Rekordné zmeny v cenách benzínu a nafty, ktoré vytlačili čísla na cenovkách z pôvodných 1,589 €/l na 1,709 €/l pri benzíne a z 1,474 €/l na 1,570 €/l na nafte podľa experta ešte neznamenajú koniec. Ako informuje portál TvNoviny, rast cien sa toto leto žiaľ ešte nezastavil, myslí si komoditný analytik Boris Tomčiak.

„Je to najmä dôsledok rozhodnutia kartelu OPEC výrazne obmedziť ťažbu. Zároveň sa v celej Európe zvýšili veľkoobchodné marže, keďže spotreba pohonných hmôt rastie globálne,“ vysvetľuje Tomčiak.

Ceny benzínu a nafty by mohli prelomiť ďalšiu psychologickú hranicu

Kvôli rekordnému nárastu cien tak motoristi tankujú benzín za najvyššiu sumu od začiatku roka. Aj keď sa aktuálne ceny pohonných hmôt stále nepriblížili rekordným cenám z leta 2022, podľa analytika by mohli aj toto leto výraznejšie narásť a čoskoro by sme mohli prekročiť ďalšiu psychologickú hranicu s cenovkou 1,80 €/l.

Motoristov čaká cenové peklo!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

„Ceny by sa mali od polovice augusta zvýšiť o viac, ako 7 centov na liter,“ predpovedá analytik. Cena benzínu by sa v takomto prípade priblížila až nebezpečne blízku úrovni 1,80 €/l. Benzín s takouto cenovkou sme na čerpacích staniciach mohli vidieť naposledy ešte koncom júla 2022, kedy sa trh s pohonnými cenami začal spamätávať z počiatočnej fázy palivovej krízy.

Viac o téme: RopaNaftaBenzínPohonné hmotyCeny PHMČerpacie staniceRast cienTankovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu