Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Čas na kúpu bytu? Ceny klesajú už 12 mesiacov: Vrátili sa na úroveň roku 2021

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - V polovici roku 2023 ceny bytov ďalej klesajú, dostali sa na úroveň spred dvoch rokov. Pokles je zaznamenaný nielen medzikvartálne, ale aj medziročne, v niektorých mestách až o 15 %. Zaznamenali to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

"Trend poklesu cien bytov je citeľný aj napriek tomu, že na trhu je v ponuke stále pomerne dosť novostavieb, a to najmä v Bratislave. Na druhej strane, je medzikvartálny pokles cien oproti marcu takmer o polovicu menší, čo naznačuje postupnú stabilizáciu," uviedol Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

archívne video Štefan Holý si vie predstaviť investovať 1,5 miliardy eur do výstavby nájomných bytov

Štefan Holý si vie predstaviť investovať 1,5 miliardy eur do výstavby nájomných bytov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Po druhom štvrťroku je zjavný pokles cien slovenských bytov vo všetkých segmentoch aj v medziročnom porovnaní. Pri menších bytoch dosiahol dvojcifernú hodnotu vo viac ako polovici slovenských regiónov a mestských častí. Jedinou výnimkou podľa portálu je okres Bratislava IV s kvartálnym nárastom päť percent a medziročným poklesom len 2,58 %. Priemerná cena dvojizbových bytov išla za rok nadol najvýraznejšie v Prešove (o 22,6 %), vo všetkých častiach Košíc (o 14,1 % až 17,61 %), v Bratislave II (o 14,61 %) a v Trenčíne (o 14,6 %). 

V druhom štvrťroku sa pokles cien dotkol aj segmentu trojizbových bytov. Okrem centra Bratislavy, kde sú ceny väčších bytov medziročne stále vyššie o 14 %, sa ceny znižovali na celom Slovensku. Najviac klesli ceny za rok v Prešove (o 16,77 %), Trenčíne (o 15,79 %), v košických častiach mimo centra (o 10,22 % až 14,06 %) a v Trnave (o 13,07 %). 

"Segment trojizbových bytov zareagoval na túto krízovú situáciu ako posledný. Ešte v marci sme v dynamických slovenských regiónoch zaznamenali rast cien, no v stagnujúcej ekonomickej situácii na Slovensku i v Európe zvolili pravdepodobne aj potenciálni klienti so silnejším zázemím opatrnú pozíciu," dodal Pružinský.

Viac o téme: PoklesBytyKúpa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu