Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Sadáte si za volant v šľapkách? Dajte si veľký POZOR, chvíľka nepozornosti vás môže stáť život!

Jazda autom v nespevnenej obuvi vás môže stáť naozaj veľa. Zobraziť galériu (4)
Jazda autom v nespevnenej obuvi vás môže stáť naozaj veľa. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Horúce počasie láka na letné výlety. Pokiaľ sa však na svoju cestu rozhodnete vydať autom, mali by ste si dať pozor. Dôležitým faktorom pre dobrý, ničím nepokazený výlet je aj pohodlné oblečenie, v ktorom sa budete cítiť dobre. Nemali by ste si však uletieť, nespevnená obuv vám môže narobiť vážne problémy, a to aj napriek tomu, že nosenie žabiek za volantom nie je zákonom zakázané.

archívne video

Dopravná nehoda v Senci: Auto ostalo prevrátené na streche (Zdroj: Topky/Maarty)

Pokiaľ patrite do skupiny šoférov, ktorý považujú obuv pri jazde autom za nepodstatnú, mali by ste spozornieť. Tropické teploty nás nútia byť pri výbere oblečenia často skromnými. Krátke nohavice, trička či voľné letné šaty. Výnimkou nie je ani pohodlná obuv. Je však rozumné mať pri riadení vozidla na nohách žabky, kroksy či šlapky?

Sadáte si za volant
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na túto otázku sa rozhodol odpovedať redaktor portálu Autoviny Erik Stríž. Podľa jeho názoru by si vodiči mali dať na pozor na to, čo majú na nohách, a to aj napriek tomu, že zákon tento aspekt jazdy nijako neobmedzuje.

„Čo sa týka zákona o cestnej premávke, prekvapivo, nijakým spôsobom nereguluje obuv. Napriek tomu, že obuv je dosť zásadným faktorom, ktorý definuje bezpečnosť jazdy,“ píše Stríž. Pevná obuv vám v aute môže zaistiť aj pocit bezpečia. Uľahčuje manipuláciu s plynovým a brzdovým pedálom, vyhnúť sa môžete aj problémom pri radení rýchlostí a s tým spojeným stláčaním spojky.

Sadáte si za volant
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pevná obuv vám môže v kritických chvíľach zachrániť život!

Podľa Stríža môže nepevná obuv, ako žabky, kroksy či šlapky počas jazdy z nohy skĺznuť, následkom čoho môžete ľahko strácať kontrolu nad vozidlom. Pokiaľ sa pred vami na ceste zjaví nečakaná prekážka, môžete taktiež čeliť problémom. Nepevná obuv môže v istých prípadoch brzdnú dráhu predĺžiť až na dvojnásobok.

Sadáte si za volant
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nebezpečenstvo hrozí aj v prípade, ak sa vám voľná obuv z nohy zosunie priamo pod brzdový pedál alebo pedál spojky. V tomto prípade môže nastať situácia, pri ktorej sa brzdový pedál zasekne, čo môže váš život ohroziť najmä pri vysokých rýchlostiach na diaľnici či v neprehľadnom teréne.

Viac o téme: AutoŠoférovanieŽabkyŠľapkyKroksyPevná obuv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu