Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mieri k nám saharský piesok! Špinavé autá nie sú jediné mínus: Táto várka spôsobí ešte jeden špecifický problém

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA – Postrach všetkých šoférov je tu znova. Veľmi teplý až tropický vzduch od juhozápadu k nám nepriniesol len neznesiteľné horúčavy, ale dovial k nám aj dobre známy saharský piesok. Ten sa v istej koncentrácii nachádzal nad našim územím už v nedeľu. To „pravé orechové“ však ešte len príde.

Archívne video: Denne preletí nad SR zhruba 2000 lietadiel, cez leto to môže byť aj viac

Denne preletí nad SR zhruba 2000 lietadiel, cez leto to môže byť aj viac (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Zatiaľ, čo v nedeľu bol prach koncentrovaný najmä nad stredným Slovensko, v priebehu dnešného dňa, najmä od 14. hodiny, sa bude už nachádzať nad celou krajinou. Informuje o tom portál imeteo.sk. Pozorovať ho budeme môcť na základe sfarbenia oblohy, ktorá dostane oranžový, respektíve hnedkastý nádych. Prehánky či búrky, ktoré sa na mnohých miestach krajiny očakávajú, spôsobia, že prach zosadne na zem. A nielen na ňu. Svoje o tom vedia šoféri, ktorých saharský piesok trápi pravidelne. Počítajte však tiež s tým, že si ho nájdete na terasách, záhradnom nábytku či oknách.

Mieri k nám saharský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Koncom týždňa nás následne čaká ďalšia vlna. Najväčšia koncentrácia prachu sa očakáva v sobotu vo večerných hodinách. Zasiahnuté bude najmä západné Slovensko, no čiastočky zo Sahary sa budú nachádzať nad celým územím. 

Okrem toho, že piesok zo Sahary znečistí ovzdušie, bude nám kvôli nemu aj teplejšie. Ako upozornil portál, prach v ovzduší sa chová ako tenká vrstva skla, čím podporuje „skleníkový" efekt“. 

Viac o téme: TeploLetoSkleníkový efektSaharský piesok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu