Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čaputová rokovala s Trudeauom: Vyzdvihla dobré vzťahy medzi Slovenskom a Kanadou

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok na okraj summitu Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse absolvovala bilaterálne stretnutie s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Vyzdvihla veľmi dobré a konštruktívne vzťahy medzi SR a Kanadou, ktoré sú podľa nej založené na spoločných hodnotách.

Čaputová pripomenula, že Slovensko a Kanada tento rok oslavujú 30. výročie vzájomných diplomatických vzťahov. Zároveň ocenila, že Kanada tento rok otvorí veľvyslanectvo v Bratislave. Kanadskému premiérovi sa poďakovala za poskytovanie pomoci pre Ukrajinu, pretože Slovensko chce, aby bola Európa bezpečným priestorom.

VIDEO Tlačová konferencia Zuzany Čaputovej a Volodymyra Zelenského

Tlačová konferencia Zuzany Čaputovej a Volodymyra Zelenského (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V Kanade žije viac ako 100-tisíc Slovákov

V Kanade žije viac ako 100-tisíc Slovákov a obe krajiny spolupracujú v rôznych oblastiach, obzvlášť v automobilovom priemysle, povedala prezidentka. Príležitosti na prehĺbenie spolupráce však vidí aj v ďalších oblastiach, pričom spomenula napríklad zelenú tranzíciu. Trudeau sa taktiež poďakoval Slovensku za podporu Ukrajiny. Kanada sa podľa jeho slov chystá otvoriť ambasádu v Bratislave, aby ešte viac prehĺbila vzťahy a priateľstvo so Slovenskom. Ocenil tiež spoluprácu so SR v rámci NATO.

 

Na samit do Vilniusu som pricestovala so zámerom dosiahnuť čo najviac pre ochranu slovenských záujmov. Už počas prvého...

Posted by Zuzana Čaputová on Tuesday, July 11, 2023
Viac o téme: Rokovanie SlovenskoKanadaJustin TrudeauZuzana ČaputováDobré vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu