Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Premiér Ódor sa v Prahe stretne s českým premiérom Fialom aj prezidentom Pavlom

Bratislavský samit V4
Bratislavský samit V4 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Slovenský premiér Ľudovít Ódor predpoludním odcestuje na svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu Českej republiky. V Prahe sa stretne s českým premiérom Petrom Fialom a prezidentom Petrom Pavlom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Predseda českej vlády prijme Ódora napoludnie v Kramářovej vile, kde sa uskutoční slávnostný ceremoniál s vojenskými poctami. V reprezentačnom sídle českého premiéra potom budú rokovať najmä o energetickej a obrannej spolupráci či situácii na Ukrajine. Témou budú aj európske výzvy, napríklad migrácia, problematika emisnej normy Euro 7 a revízia dlhodobého rozpočtu EÚ.

archívne video 

Ódor na summite EÚ vyvrátil Orbánove tvrdenia o bankrote Európskej únie (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Popoludní sa stretne Ódor s prezidentom Pavlom

Po schôdzke s Fialom čaká Ódora aj stretnutie s prezidentom Petrom Pavlom. Na Pražskom hrade by ho mal prijať popoludní. Slovenský premiér návštevu zavŕši na Národnom pamätníku na Vítkove, kde si položením venca k hrobu neznámeho vojaka uctí obete vojen. Hoci ide o Ódorovu prvú oficiálnu návštevu Prahy, s českým premiérom sa stretli už viackrát – naposledy minulý týždeň na summite Vyšehradskej štvorky v Bratislave, kde Slovensko symbolicky odovzdalo predsedníctvo vo V4 práve Česku. Fiala avizoval, že budúci premiérsky summit V4 sa uskutoční až po jesenných parlamentných voľbách na Slovensku a v Poľsku.

Viac o téme: PrahaPetr PavelĽudovít ÓdorPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu