Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Matoviča mrzí, že sa Modrí, Demokrati a MF nespojili: Do OĽANO sa vracia Brisudová

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BARTISLAVA - Lídra hnutia OĽANO a priatelia Igora Matoviča mrzí, že sa menšie demokratické strany nespojili. Pripomenul mimoparlamentné subjekty Demokrati, Modrí, Most-Híd a Maďarské fórum (MF), ktoré diskutovali o spájaní. Tvrdí, že hrozí prepadnutie hlasov.

VIDEO Igor Matovič zahlasuje za odvolanie Borisa Kollára, ak sa neospravedlní za svoje výroky

Igor Matovič zahlasuje za odvolanie Borisa Kollára, ak sa neospravedlní za svoje výroky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Mrzí ma, že do volieb pôjdu zápasy troch samostatných 'eg' predsedov, či už Eduarda Hegera, Zsolta Simona alebo Mikuláša Dzurindu. Tri subjekty, od ktorých sa očakávalo, že sa spoja, nakoniec pôjdu vlastnou cestou," povedal Matovič na piatkovej tlačovej konferencii.

Matovič tvrdí, že krátko pred Hegerovým rozhodnutím odísť z OĽANO dostal ponuku byť lídrom volebnej kandidátky hnutia. Matovič mal byť na poslednom mieste. Ľudia by tak vo voľbách podľa neho rozhodli, koho chcú za predsedu. Išlo o poslednú ponuku hnutia pre Hegera.

Ponuku mu podľa Matovičových slov dávali aj preto, lebo videli, že sa "neobklopuje úplne správnymi ľuďmi". Dzurindovi a Simonovi hnutie podľa Matoviča neponúkalo miesta na kandidátke. Považuje ich za ľudí, ktorí majú skôr odísť z politiky, ako sa do nej vracať. Poznamenal, že pre Demokratov majú ešte dvere otvorené. 

Matovič im podľa jeho slov ponúkol ešte miesta na kandidátke

Maďarské fórum Zsolta Simona sa napokon spojilo s ďalšími stranami a plánuje spoločnú kandidátku strán Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana. Dzurindovi Modrí sa spojili s Mostom-Híd, ktorý tvoria odídenci z Aliancie. K Demokratom sa pridali menšie subjekty ako Šanca, Jablko či Dobrý deň Slovensko.

Heger nepotvrdil, že by dostal ponuku byť jednotkou na kandidátke obyčajných ľudí. Matovič im podľa jeho slov ponúkol ešte miesta na kandidátke, Demokrati to však odmietli. "Odišiel som z OĽANO preto, lebo chcem robiť slušnú politiku s ľuďmi, ktorí sú konštruktívni a chcú v politike ľuďom slúžiť," uviedol Heger. Dodal, že Demokrati spojili na svojej kandidátke päť strán a idú svojou cestou.

Do poslaneckého klubu OĽANO sa vracia Brisudová

Do poslaneckého klubu OĽANO sa vracia poslankyňa Národnej rady (NR) SR Martina Brisudová. Verí, že jej návrat bude signálom, že OĽANO je miestom aj pre ľudí, ktorí majú liberálnejšie zmýšľanie. Dodala, že klub si prešiel zmenami, a tak sa doň mohla vrátiť aj ona.

"Aj vďaka ľuďom, ktorí neskôr odišli z klubu, sa ja môžem vrátiť," skonštatovala na piatkovej tlačovej konferencii Brisudová. Poslankyňa bola súčasťou skupiny poslancov tzv. občiansko-demokratickej platformy, ktorí koncom minulého roka odišli z klubu OĽANO. Niektorí z nich vstúpili do mimoparlamentnej strany Demokrati.

Viac o téme: Igor MatovičMFOĽANODemokrati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu