Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V sobotu Ministerstvo vnútra nebude preberať kandidátky, termín uplynie v nedeľu o polnoci

Ivan Šimko Zobraziť galériu (2)
Ivan Šimko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Politické strany majú čas na odovzdanie svojej kandidátnej listiny do septembrových parlamentných volieb do nedele (2. 7.) do polnoci. V sobotu (1. 7.) však Ministerstvo vnútra (MV) SR nebude preberať kandidátky. Jej odovzdanie je potrebné si vopred dohodnúť, keďže kontrola trvá minimálne jednu hodinu. Upozornila na to šéfka odboru volieb na MV Eva Chmelová.

Doposiaľ odovzdalo kandidátky sedem politických subjektov. S odborom volieb sa dohodlo na odovzdaní niekoľko strán na piatok, ako aj na nedeľu.

Minister vnútra Ivan Šimko o príprave na voľby

Minister vnútra Ivan Šimko o príprave na voľby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kandidátnu listinu môže podať strana, respektíve hnutie, ktoré je riadne registrované. Môže na nej byť najviac 150 kandidátov. Strany môžu tiež utvoriť koalíciu a podať spoločnú kandidátku. Po jej podaní už nie je možné kandidátku dopĺňať ani meniť poradie osôb.

Ivan Šimko
Zobraziť galériu (2)
Ivan Šimko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Súčasťou kandidátky musí byť aj potvrdenie o uhradení volebnej kaucie vo výške 17.000 eur. Kandidátka musí obsahovať aj zoznam členov najvyššieho orgánu strany podľa zaregistrovaných stanov alebo zoznam členov strany rovnajúci sa najmenej dvojnásobku počtu kandidátov uvedených na kandidátke. Rezort vnútra okrem toho priblížil, že strany majú doručiť kandidátnu listinu v listinnej aj elektronickej forme.

Voľby do Národnej rady SR budú v sobotu 30. septembra.

Viac o téme: VoľbyMinisterstvo vnútraKandidátky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu