Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ombudsman navrhuje možnosť vyhotovenia záznamu z každého služobného zákroku polície

(Zdroj: Topky - Ramon Leško)

BRATISLAVA - VVerejný ochranca práv Róbert Dobrovodský volá po možnosti vyhotovovať obrazovo-zvukového záznam z každého služobného zákroku polície, pri ktorom dochádza k zásahu do základných práv a slobôd fyzických osôb. Uvádza to v stanovisku, ktoré vzala na vedomie Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

VIDEO Tento týždeň sa na cestách koná dopravno-preventívna akcia Záchranár

Tento týždeň sa na cestách koná dopravno-preventívna akcia Záchranár (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa Dobrovodského je potrebné zabezpečenie plošného zavedenia kamier pre Policajný zbor v takom rozsahu, "aby bolo technicky možné vyhotovovať obrazovo-zvukový záznam z každého služobného zákroku, pri ktorom dochádza k zásahu do základných práv a slobôd fyzických osôb".

Ombudsman navrhuje v tejto súvislosti sériu opatrení, ktoré budú garantovať dodržiavanie práva na osobnú slobodu, práva na ochranu pred mučením, neľudským a ponižujúcim zaobchádzaním pre každého občana v podmienkach polície na Slovensku. "Nemôžem akceptovať stav, ak štát nevie zdokumentovať hoci len minútu z obmedzenia slobody osôb," zdôraznil Dobrovodský.

Ďalšie odporúčania ombudsmana

Medzi ďalšie odporúčania ombudsmana, ktoré odobrila rada vlády, patrí aj zabezpečenie vzdelania policajtov k téme dodržiavania a ochrany základných práv a slobôd pri používaní donucovacích prostriedkov. Tiež poučenie o dôležitosti čo najdetailnejšieho zaznamenávania okolností použitia donucovacích prostriedkov v súlade s medzinárodnými štandardami. Volá aj po vypracovaní príručky, ktorá by popisovala správne a detailné zaznamenávanie použitia donucovacích prostriedkov v úradných záznamoch.

Viac o téme: ZásahNahrávkaPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu