Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vašečkov návrh posúva školstvo do stredoveku, tvrdí SaS

(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Návrh poslanca Národnej rady (NR) SR Richarda Vašečku (OĽANO) posúva školstvo do stredoveku, tvrdí SaS. Reaguje na Vašečkovu novelu školského zákona, ktorá okrem problematiky sexuálnej výchovy upravuje aj povinnosť školy rešpektovať právo rodičov na výchovu a vzdelávanie v zhode s ich náboženským a filozofickým presvedčením. Podľa SaS to môže viesť k popieraniu faktov a vedy na pôde školy.

"Škola má učiť vedu a fakty. Nie je tu na to, aby učila podľa osobnej filozofie či náboženstva rodiča. Čo nastane, ak rodič verí, že Zem je plochá? Ako sa má škola prispôsobiť takejto požiadavke? A aké škody napáchajú OĽANO a Sme rodina na deťoch, ak im znemožnia vzdelávať sa?" pýta sa poslanec Branislav Gröhling (SaS).

Archívne video: SASKA oceňuje prácu prezidentky, bola hlavou štátu v extrémne ťažkých časoch

SASKA oceňuje prácu prezidentky, bola hlavou štátu v extrémne ťažkých časoch (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ak sú v triede deti rodičov s rôznymi náboženstvami a filozofickými presvedčeniami, nie je podľa neho možné učiť v zhode so všetkými náboženstvami naraz. Preto môže škola nejakého žiaka ukrátiť o takéto vzdelávanie. SaS si myslí, že takýto zákon sa bude môcť aj ľahko zneužívať. Pýta sa, či budú môcť rodičia zažalovať školu, pokiaľ poruší ich právo. Kritizuje tiež, že podľa návrhu bude môcť rodič odmietnuť vzdelávanie žiaka v oblasti sexuálnej výchovy.

Vašečka v novele žiada, aby rodičia mohli mať právo byť vopred informovaní o obsahu plánovanej výchovy a vzdelávania v oblasti sexuálneho správania. Sexuálnu výchovu by mohol navštevovať žiak len s povolením rodiča. Novela je v druhom čítaní, malo by sa o nej rokovať na aktuálnej júnovej schôdzi.

Viac o téme: ŠkolstvoSaSNárodná radaRichard Vašečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu