Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SaS predstavila priority v oblasti spravodlivosti: Chce obnovu dôvery a chrániť ľudí z LGBTI+ komunity

Saska Zobraziť galériu (3)
Saska (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Strana SaS predstavila v utorok programové priority v oblasti spravodlivosti. Pracovať na nich chce v rámci rady pre obnovu dôvery v spravodlivosť, ktorú povedie poslankyňa parlamentu a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Medzi prioritné témy patrí právny štát a obnova dôvery, ochrana práv menšín a ľudské práva, ako aj väzenstvo a jeho humanizácia.

VIDEO Saska predstavila radu pre obnovu dôvery v spravodlivosť

Saska predstavila radu pre obnovu dôvery v spravodlivosť (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

SaS chce v oblasti spravodlivosti presadzovať vyrovnanie sa s paragrafom 363 Trestného poriadku, reformu prokuratúry, dotiahnuť tiež chce reformu súdnictva, ako aj jeho elektronizáciu. Za potrebné považuje zostaviť nový Občiansky zákonník a nový zákon o obchodných spoločnostiach.

SaS predstavila priority v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa Kolíkovej treba nastaviť tresty tak, aby boli primerané a uplatňovať alternatívne tresty, ktoré sú lacnejšie a humánnejšie. Humanizáciu chce strana presadzovať aj v oblasti väzenstva. "Pôjde napríklad o vytváranie priaznivých a dobrých podmienok pre život vo väznici, zvyšovanie ubytovacej kapacity pre väznené osoby, podporu sociálnych kontaktov väzňov či zlepšovanie sociálneho a ekonomického postavenia personálu, ktorý plní mnohé náročné úlohy," priblížil člen rady Róbert Mudronček. Ďalšou prioritou pre SaS je ochrana ľudských práv, a to práv Rómov, žien, ako aj ľudí z LGBTI+ komunity. 

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (3)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Je nedôstojné, že ústava ako základný zákon je menená tak často a tak jednoducho, ako to funguje v súčasnosti. Naším cieľom je predstaviť také riešenia, ktoré by vychádzali z ústavnej teórie a praxe. Predstavíme možnosti, ktoré by boli odpoveďou na súčasný parlamentný legislatívny život a na smršť, v ktorých sa strácajú občania i predstavitelia verejného života," povedal člen rady ústavný právnik Tomáš Hubinák.

Viac o téme: RadaSaSMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu