Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovensku hrozí, že príde o miliardy, tvrdí Fico: Vinníkom je vláda amatérov a slabochov!

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Ramon Leško)

BRATISLAVA - Tento rok má Slovensko vyčerpať 5 miliárd eur z fondov, no podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica sa tak nestane. Ako zdôraznil v rozhlasovej diskusii RTVS Sobotné dialógy, plán obnovy je od začiatku nastavený zle, no zásahy doňho by mohli viac uškodiť ako pomôcť. Na svedomí to má vláda amatérov a slabochov. Ani úradnícky kabinet však nie je podľa jeho gusta.

Vláda odborníkov je podľa Fica iba pokračovaním predchádzajúcej garnitúry. "Od Smeru preto nedostane ani jeden jediný hlas v parlamente," uviedol. Pripomenul, že s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá ju vymenovala, majú radikálne odlišné názory. Neobišiel ani vplyv amerického podnikateľa Georga Sorosa na politiku. "Našim politickým nepriateľom sú proti nám postavené médiá a mimovládne organizácie, ktoré sú financované Sorosom,“ zdôraznil. 

Jeho oponentka v diskusii Veronika Remišová to označila za absolútny nezmysel. Predsedníčka Za ľudí sa pri vyslovení dôvery vláde odborníkov chce rozhodnúť na základe predloženého programového vyhlásenia vlády.

Video: Úradnícka vláda Ľudovíta Ódora odštartovala svoje prvé oficiálne rokovanie

Úradnícka vláda Ľudovíta Ódora odštartovala svoje prvé oficiálne rokovanie (Zdroj: Topky/Maarty)

Sever si zaslúži nemocnicu na úrovni

Remišová od novej vlády očakáva, že bude vyvíjať opatrenia na pomoc ľuďom, rovnako si praje, aby nezastavila projekt výstavby nemocnice v Martine z plánu obnovy. "Sever Slovenska si zaslúži špičkovú nemocnicu," zdôraznila. Kabinet Ľudovíta Ódora preto vyzvala, aby sa v Bruseli pokúsil zmeniť nastavenie podmienok a čerpania v pláne obnovy.

Fico považuje fakt, že sa do výberového konania na výstavbu novej nemocnice v Martine nikto neprihlásil, za potvrdenie toho, že plán obnovy bol od začiatku zle nastavený. Mieni, že Slovensko príde o obrovské peniaze, varuje však pred neuváženými a zmätočnými zásahmi, ktoré by mohli situáciu ešte zhoršiť.

Rozčarovanie nad rozsudkom nie je úprimné, myslí si Fico

Obaja diskutujúci sa vyjadrili k piatkovému (19. 5.) rozhodnutiu senátu Špecializovaného trestného súdu, ktorý v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka uznal za vinnú Alenu Zsuzsovú, podnikateľa Mariana Kočnera však spod obžaloby oslobodil.

Remišová si chce počkať na právoplatné rozhodnutie súdu, neskrýva však sklamanie nad piatkovým verdiktom. Fico predpokladá, že súd, ktorý bol "pod enormným tlakom verejnosti", musel mať na svoje rozhodnutie pádne argumenty. V tejto súvislosti pripomenul princíp prezumpcie neviny, pri ktorej musia byť predložené jednoznačné dôkazy o vine.  „Rozčarovanie médií nad rozsudkom nie je úprimné, je to len preto, že každý čakal, že pána Kočnera odsúdia a príde vlna útokov na Smer-SD, ako v rokoch 2018 a 2020,“ je presvedčený.

Veronika Remišová nevylúčila, že bude v septembrových predčasných parlamentných voľbách kandidovať za OĽaNO Igora Matoviča. Ako povedala, rokovania prebiehajú. 

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDVeronika RemišováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu