Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Únik tajných dát odhalil globálnu vojnu proti LGBTI+: Chápadlá organizácie z USA siahajú až k Aliancii za rodinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRATISLAVA - Alliance Defending Freedom (ADF) v roku 2014 podporila slovenskú Alianciu za rodinu na Ústavnom súde SR k návrhu na začatie konania o predmete referenda, ktorý podal dňa 4. septembra 2014 vtedajší prezident SR Andrej Kiska. Teraz unikla komunikácia, ktorej súčasťou je aj ADF.

V marci tohto roka unikla e-mailová komunikácia, ktorá ukazuje podrobné informácie o tom, ako americkí zákonodarcovia a aktivisti pripravovali zákony, ktoré obmedzujú práva transgender ľudí. Súčasťou tejto komunikácie je aj Alliance Defending Freedom (ADF), ktorá podporovala aj Alianciu za rodinu na Ústavnom súde SR. Bolo to v roku 2014, keď vtedajší prezindent Andrej Kiska podal návrh na začatie konania o predmete referenda, o ktoré Aliancia za rodinu žiadala. 

Referendum sa týkalo manželstva a rodiny a malo štyri otázky. ADF vtedy navrhovala, aby Ústavný súd SR rozhodol, že otázky formulované v petícii za vyhlásenie referenda sa netýkajú základných práv a slobôd "Slovenskí občania by mali mať právo podporiť ochranu manželstva a rodiny, ak sa tak rozhodnú," uviedol v roku 2014 právny zástupca ADF JUDr. Roger Kiska. "Toto referendum umožní občanom Slovenskej republiky potvrdiť súčasne platný právny stav a dôležité spoločenské hodnoty, čo je úplne v súlade so znením slovenskej ústavy," dodal. 

archívne video

Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite (Zdroj: Ramon Leško/Topky)

Referendum malo podľa Aliancie za rodinu posilniť definíciu manželstva ako zväzok muža a ženy, či obsahovalo požiadavku, aby adoptívni rodičia boli manželia. Rovnako, aby deti mali právo odmietnuť účasť na sexuálnej výchove, pokiaľ je to v rozpore s jeho náboženským alebo filozofickým presvedčením. Refenrendum sa na Slovensku nakoniec konalo, no bolo neúspešné. K urnám neprišla ani polovica oprávnených voličov. 

Uniknuté e-maily

Niet teda pochýb, že ADF má vplyv aj v Európe. Pôsobila nielen na Slovensku, ale aj u našich českých susedov. Uniknutá komunikácia teraz ukazuje, ako vznikal návrh zákona, ktorý obmedzuje práva transgender ľudí, ktorý potom inšpiroval podobné opatrenia po celých Spojených štátoch amerických. Na uniknutú komunikáciu upozornil web investigace.cz. E-maily ukazujú úzku spoluprácu medzi americkými konzervatívnymi skupinami, ktoré vystupujú proti LGBTQ+ osobám. Americký právnik Chase Strangio upozornil, že tieto uniknuté dáta naznačujú aj výrazný posun americkej verejnej diskusie. 

archívne video

V Bratislave sa začal Dúhový Pride: Na pochod prišli viacerí politici (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kým predtým stáli títo aktivisti skôr stranou a verejne sa nevyjadrovali, dnes sú neoddeliteľnou súčasťou USA. Podľa Strangioa hovoriť o trans ľuďoch na verejnosti nenávistne, je teraz úplne normálne. Jedným z hlavných tém uniknutých dokumentov boliu práve anti-trans zákony. Rozprávali sa napríklad o tzv. "starostlivosti potvrdzujúcej gender". Tá je v USA poskytovaná deťom. Podľa WHO táto starostlivosť zahŕňa psychologické, sociálne aj lekárske intervencia, poradenstvo či blokátory puberty, ako aj hormonálnu liečbu a chirurgické zákony. Avšak operácie, ktoré by podstúpili ľudia pod 18 rokov, sú veľmi vzácne. Lekári sa však zhodujú na to, že starostlivosť potvrdzujúca gender má zásadný význam pre podporu trans detí a výrazne sa u nich znížila miera samovrážd. 

Proti tejto starostlivosti mieril návrh zákona Freda Deutsche, ktorý v minulosti pôsobil ako prezident protipotratovej skupiny South Dakota Right to Life. Deutsche navrhoval, aby lekári, ktorí by poskytovali starostlivosť potvrdzujúcu gender pre osoby mladšie ako 16 rokov, by mohli byť kriminalizovaní. 

Všetko v mene Boha

Ako inak, konvezácie s Deutschom sa zúčastnila aj Vernadette Broyles, ktorá je spojená práve s konzervatívnou kresťanskou organizáciou ADF, o ktorej sme v úvode článku písali, že jej vplyv siaha aj do Čiech či na Slovensko. Okrem Broyles sa v e-mailoch vyskytujú mená aj ďalších členov ADF. Táto organizácia združuju až 3700 amerických ultrakonzervatívnych právnikov. Práve tí sa snažia ovplyvňovať judikatúru USA, ale aj po celom svete tak, aby bola "v súlade s božím slovom"

Argumentujú pritom obhajobou "náboženskej slobody" a bojom proti "diskriminácii kresťanov". Zároveň chcú "udržať otvorené dvere pre šírenie evanjelia skrze transformáciu právneho systému". ADF háji a presadzuje zákony, ktoré sú namierené napríklad proti manželstvu pre trans ľudí alebo obmedzujú ich práva. Navrhovali aj povinnú strerilizáciu trans ľudí aj v Európe. Hnutie tiež vypracovalo koncept zákazu potratov v štáte Mississippi. ADF si vyslúžila oznaženie "nenávistná skupina" od neziskovej organizácie Southern Poverty Law Center, ktorá sa zameriava na občianske práva a monitorovanie extrémistických skupín.  

Vplyv má po celom svete

ADF postupne získala zastúpenie v medzinárodných ľudskoprávnych organizáciach, ako je OSN, ale aj v Európskom parlamente, Rade Európy či Európskom súde pre ľudské práva. S argumentami o obrane náboženských slobôd či boja proti diskriminácii kresťanov sa snaží blokovať zákony a rozsudky, ktoré sa týkajú liberálnejšieho prístupu k interrupciám či rovným právam LGBTQ+ ľudí.

archívne video

Žembová v spote Aliancie za rodinu

Cez svoju medzináronú organizáciu ADF International šíri svoj vplyv do celého sveta. Podľa informácií Open Democracy dala ADF už milióny dolárov do subjektov po celom svete. Iba v Európe mala organizácia utratiť od roku 2015 až 15 miliónov dolárov. Na lobbing len v Európe utráca 580-tisíc eur ročne. 

Na to, či nejakým spôsobom financuje aj slovenskú Alianciu za rodinu sme sa pýtali aj Antona Chromíka. "Nie sme financovaní zo zahraničia, ale z malých darov od ľudí s veľkým srdcom," povedal pre Topky Chromík. Pýtali sme sa aj na názor k uniknutým dokumentom a na to, že ADF bola označená ako nenávistná organizácia. Chromík odpísal, že organizácia SPLC je "skompromitovaná" a máme si pozrieť názor druhej strany a overiť fakty. 

Viac o téme: HomosexuáliAliancia za rodinuAlliance Defending FreedomTransfóbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu