Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ódor začal svoju púť vo funkcii premiéra: Veľká výmena na úrade vlády, TOP priority novej vlády

Čaputová vymenovala za premiéra Ľudovíta Ódora. Zobraziť galériu (18)
Čaputová vymenovala za premiéra Ľudovíta Ódora. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po nespočetnom množstve vládnych kríz, konfliktov a vzájomných obviňovaní už situácia dospela do toho štádia, že skôr či neskôr musela vláda Eduarda Hegera skončiť svoje pôsobenie. Poslednou kvapkou v pohári bola kauza okolo Samuela Vlčana, ktorý mal dostať dotáciu prihranú od ministra Jána Budaja. Hegerova vláda to už nerozchodila, a tak dnes definitívne prichádza o moc. Žezlo premiérskej funkcie preberie až do volieb ekonóm a viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.

VIDEO Vymenovanie úradníckej vlády:

Pri vymenovaní novej vlády panovala optimistická nálada, Čaputová od Ódora očakáva niektoré zásadné veci (Zdroj: Topky/Maarty)

VIDEO Prvý tlačový brífing novej vlády odborníkov:

Ódor verejnosti na prvom samostatnom brífingu predstavil spolu s ministrami priority jeho vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


  • viceguvernér NBS a ekonóm Ľudovít Ódor sa dnes stal predsedom vlády Slovenskej republiky
  • do funkcie bol menovaný na návrh prezidentky Zuzany Čaputovej ako čelný predstaviteľ historicky prvej vlády odborníkov
  • jeho pôsobenie v rámci dĺžky je neisté, ak sa totiž ani po predčasných voľbách nepodarí zložiť vládu, mohol by teoreticky vládnuť dlhšie, ako polroka
  • prezidentka takto menuje už tretiu vládu vo svojej funkcii
  • nie je isté, kto vládu odborníkov v parlamente podporí, vopred sa jednohlasne sľúbila len SASKA

16:50 Odovzdanie rezortu vnútra prebehlo aj na doterajšom pracovisku Romana Mikulca. Novým ministrom vnútra je od dnešného dňa Ivan Šimko.

Aj na ministerstve vnútra prebehlo formálne odovzdanie rezortu z rúk Romana Mikulca do rúk Ivana Šimka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:04 Spoločný tlačový brífing ministra obrany Martina Sklenára s predchodcom Jaroslavom Naďom.

Naď vystúpil so svojím nástupcom Sklenárom na spoločnej tlačovej konferencii (Zdroj: Topky/Maarty)

16:00 Rezort školstva na Stromovej ulici odovzdal Ján Horecký jeho nástupcovi Danielovi Bútorovi.

Aj na rezorte školstva prebehlo odovzdanie vedenia novému ministrovi Danielovi Bútorovi (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

15:50 "Je len dobre, že Slovensko má úradnícku vládu. Premiér Heger, bohužiaľ, exemplárne zlyhal, keď sa dva týždne s kolegami v Demokratoch snažili ututlať kauzu jeho osobného nominanta na ministra Vlčana. Navyše, sa po jej prevalení miesto vyvodenia zodpovednosti, snažil zodpovednosti zbaviť a až nedôstojne sa verejne prosíkal prezidentke o pokračovanie vo svojej funkcii. Pre hnutie OĽaNO je akékoľvek krytie klientelizmu neprípustné a v rozpore so základnou DNA hnutia. Je mi rovnako ľúto, že o Vlčanovej kauze vedela dva týždne aj pani prezidentka a miesto okamžitého odvolania Vlčana, rovnako mlčala," odkázal po vymenovaní novej vlády líder OĽaNO Igor Matovič.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (18)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:16 Na ministerstve obrany prebieha odovzdanie vedenia Martinovi Sklenárovi.

Jaroslav Naď odovzdal riadenie rezortu obrany Martinovi Sklenárovi (Zdroj: Topky/Maarty)

13:39 K vymenovaniu Ódor má čo povedať aj platforma Most-Híd v rámci strany Aliancia. "Ak Ľudovít Ódor a jeho vláda chce túto krajinu previesť do predčasných volieb dôstojným spôsobom, úlohou nového kabinetu je prinavrátenie odbornosti aj do spravovania krajiny, aj do verejného diskurzu. Premiér a jeho ministri by sa mali prezentovať výsledkami, nie škandálmi. Krajinu by mali spravovať tak, ako to povedal novovymenovaný premiér Ódor: konštruktívne a jednotne. Po tlačových konferenciách, z ktorých srší nenávisť, tá dnešná bola osviežením. Držme im palce, lebo ak sa bude dariť vláde, bude sa dariť aj krajine," tvrdia.

László Sólymos
Zobraziť galériu (18)
László Sólymos  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:37 Minister zdravotníctva Michal Palkovič začína funkciu poriadne zostra, keďže už o 15:30 pred UNB v Ružinove vystúpi k téme tragickej nehody na diaľnici D2.

13:35 Český premiér Petr Fiala zablahoželal predsedovi novej úradníckej vlády SR Ľudovítovi Ódorovi k vymenovaniu a zaželal mu úspešné pôsobenie vo funkcii. Fiala to napísal na sociálnej sieti Twitter. "Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes vymenovala úradnícku vládu na čele s ekonómom Ľudovítom Ódorom, ktorá má za úlohu doviesť krajinu k predčasným voľbám. Blahoželám pánovi premiérovi k vymenovaniu, prajem mu úspešné pôsobenie a teším sa na osobné stretnutie," napísal Fiala.

13:03 Nový premiér má svoj prvý tlačový brífing vo funkcii. "Najkľúčovejšia priorita je prilákať talenty. Nielenže nevieme ako krajina udržať tieto talenty, ale stávame sa tak aj neatraktívni pre ľudí zo zahraničia," smutne konštatuje Ódor.

Ódor verejnosti na prvom samostatnom brífingu predstavil spolu s ministrami priority jeho vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:55 Odchádzajúci Eduard Heger odovzdal vedenie úradu Ódorovi. "Budeme sa snažiť pokračovať vo všetkom, čo bolo dobré, a, samozrejme, na druhej strane budeme chcieť prinášať nejaké nové témy. Témy, ktoré sú aj o budúcnosti Slovenska, o tom, ako by sme sa mohli posunúť medzi úspešné krajiny 21. storočia," vyhlásil nový premiér.

Spoločný brífing odchádzajúceho premiéra Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predchádzajúcej vláde poďakoval za všetko dobré, čo po nich zostalo.

Ódor začal svoju púť
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Eduard Heger odovzdal premiérske kreslo Ľudovítovi Ódorovi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Za výhodu svojej vlády Ódor považuje, že sa nemusí "hádať v priamom prenose a vybíjať v politických súbojoch" a môže sa tak plne sústrediť na to, čo potrebuje Slovensko. Uvedomuje si, že jeho vláda nastupuje v neľahkom období.

Heger zaželal svojmu nástupcovi veľa odhodlania a síl. Ódor podľa neho ukázal, že je odolný voči akémukoľvek politickému súboju. "Hlavne, aby sa novej vláde podarilo priniesť na Slovensko väčší pokoj a aby nás bezpečne priviedli k predčasným parlamentným demokratickým voľbám," skonštatoval.

12:12 Nová vláda ešte pózuje pre spoločnú fotografiu s prezidentkou pred prebratím si úradov.

Ódor začal svoju púť
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Ódor začal svoju púť
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

12:04 Eduard Heger je na Úrade vlády SR, kde odovzdá riadenie novému predsedovi vlády Ľudovítovi Ódorovi.

Noví predstavitelia vlády sa presúvajú z prezidentského paláca na úrad vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Eduard Heger
Zobraziť galériu (18)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

11:40 Novú vládu pod vedením Ľudovíta Ódora SASKA podporí, o čom opakovane infomuje na sociálnej sieti.

Ódor začal svoju púť
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita )

11:30 Šéf Progresívneho Slovnenska Michal Šimečka vyhlásil, že ich poslanec Tomáš Valášek podporí vládu v parlamente. "V mesiacoch, ktoré zostávajú do volieb, potrebuje Slovensko riadny a pokojný chod štátu. Úprimne nerozumiem, prečo úradníckej vláde nechcú vysloviť podporu v parlamente viaceré strany, ktoré po nej volali," uviedol Šimečka.

11:27 Ódor predstavuje 5 princípov jeho vlády - pokoj, odbornosť, budúcnosť, spájanie a služba krajine. "Sme vládou aj pre politikov. Chceme zabezpečiť kontinuitu, ako na začiatku, tak aj na konci nášho mandátu. Len spoločne môžeme čeliť výzvam, pred ktorými Slovensko stojí, ešte raz ďakujeme," uzavrel novopečený premiér.

Ódor začal svoju púť
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

11:25 "Veľmi dobre viem, aké náročné bolo takéto rozhodovanie a aký zásad to bude mať do vašich životov. Nebola to ľahká úloha, ale bola to aj radosť spoznávať ľudí s výsledkami a s kreditom. Máte za to moju veľkú vďaku a rešpekt. Vážený pán premiér, želám vám úspech, pretože úspech váš a vašej vlády bude úspechom pre celé naše Slovensko," skonštatovala na záver Čaputová.

Prezidentka vymenovala vládu odborníkov
Zobraziť galériu (18)
Prezidentka vymenovala vládu odborníkov  (Zdroj: Topky/ Maarty)

11:21 Hádky bývalej vlády podľa nej otrávili spoločnosť a koniec-koncov aj jej účastníkov, no nezatracuje ju. "Vaša vláda bude môcť podať Európskej únii žiadosť o ďalšiu splátku z Plánu obnovy," pripomenula Čaputová Ódorovej vláde a v jednom prejave tiež poďakovala vláde Eduarda Hegera za službu pre Slovensko.

Prezidentka vymenovala vládu odborníkov
Zobraziť galériu (18)
Prezidentka vymenovala vládu odborníkov  (Zdroj: Topky/ Maarty)

11:19 "Keď na tomto mieste stojím a menujem nových sudcov a profesorov, často hovorím, že je to pre nich zavŕšenie profesijného sna. Vaše dráhy smerovali inam. Na vašej ceste ste si rešpekt dávno získali svojou prácou. Spojila vás, pre túto chvíľu, iná vec - pomôcť našej vlasti v neľahkej politickej situácii a priviesť našu krajinu k parlamentným voľbám. Tieto vlády sa núkajú až vo chvíli, keď nie je iné ústavné riešenie," hovorí prezidentka.

11:05 Ódor odovzdal prezidentke návrh na nových členov vlády. Čaputová tieto návrhy už len formálne odobruje. Novými členmi vlády sa teraz postupne zložením sľubov stávajú: Lívia Vašáková, Peter Dovhun, Michal Horváth, Pavol Lančarič, Jozef Bíreš, Peter Balík, Ivan Šimko, Martin Sklenár, Jana Dubovcová, Miroslav Wlachovský, Soňa Gaborčáková, Milan Chrenko, Daniel Bútora, Silvia Hroncová a Michal Palkovič.

Ódor začal svoju púť
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

11:03 Menovanie vlády odborníkov sa začína. Ľudovít Ódor so svojím kabinetom skladá ústavný sľub. 

Prezidentka vymenovala vládu odborníkov
Zobraziť galériu (18)
Prezidentka vymenovala vládu odborníkov  (Zdroj: Topky/ Maarty)

9:30 Bývalý minister zahraničných vecí Rastislav Káčer komentuje nástup novej vlády. "Končiaci premiér nás vyzval, aby sme na ministerstvách čakali nových ministrov a slušne im odovzdali rezort. Keďže ja nového ministra nebudem čakať osobne, radšej preventívne vysvetlím, ako to na MZV dnes bude a prečo to tak bude. Sme krajinou konšpiračných analýz a záverov. Týchto sú schopní aj inak celkom príčetní ľudia, tak preto," dáva na pravú mieru udalosti Káčer, ktorý ďalej v statuse vysvetľuje, prečo má potrebu tieto podrobnosti písať.

 

Dnes prevezme exekutívnu moc na Slovensku nová vláda premiéra Ódora. Náročky jej nepridávam žiadny prívlastok. Ani...

Posted by Rastislav Kacer on Monday, May 15, 2023

9:07 Končiaci premiér Eduard Heger sa už na sociálnej sieti lúči s funkciou.

Ódor začal svoju púť
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

8:45 V prezidentskom paláci prebiehajú posledné organizačné úkony pred samotným menovaním novej vlády. Na miesto sa zídu viacerí predstavitelia novej aj končiacej vlády.

Ministri vlády Eduarda Hegera po svojom poslednom spoločnom rokovaní (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Tretia vláda menovaná prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Ak rátame s tým, že sa v pondelok už na plánoch hlavy štátu nič nezmení, vláda Ľudovíta Ódora bude tak už treťou vládou Zuzany Čaputovej, ktorú vymenúva a zároveň historicky prvou, ktorá má (neústavný) prívlastok - úradnícka či vláda odborníkov.

Vládu Igora Matoviča vymenovala Čaputová ako prvú 21. marca 2020. Išlo o prvú vládu, ktorú vymenovala.

Na snímke vpravo prezidentka Zuzana Čaputová  vymenúva Igora Matoviča za predsedu novej vlády
Zobraziť galériu (18)
Na snímke vpravo prezidentka Zuzana Čaputová vymenúva Igora Matoviča za predsedu novej vlády  (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

Po vládnej kríze v marci 2021 nastali politické zemetrasenia, a tak došlo k výmene premiérov. Za nového premiéra vymenovala prezidentka Eduarda Hegera 1. apríla 2021. Išlo tak o druhú menovanú vládu v jej funkcii.

Ódor začal svoju púť
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Podporu deklaruje zatiaľ len SASKA, Heger sa vyjadril v štýle "uvidíme"

Vláda odborníkov dostane podporu celého poslaneckého klubu SaS. Strana víta zloženie nového kabinetu, ktorý v piatok predstavila prezidentka Zuzana Čaputová. Poslanci SaS budú pri hlasovaní v parlamente o vyslovení dôvery vláde za. Informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

Richard Sulík je spokojný najmä s nomináciou Ódora na premiéra (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Vláda Ľudovíta Ódora nahrádza vládu chaosu. Občania si zaslúžia, aby prišlo ku kultivovanému a zodpovednému dovládnutiu do predčasných parlamentných volieb. Aj z toho dôvodu verejne deklarujeme, že úradnícka vláda dostane jednohlasnú podporu celého poslaneckého klubu," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Heger, ktorý je aj predsedom mimoparlamentnej strany Demokrati, si myslí, že pri vláde odborníkov sú isté riziká a povedal to aj prezidentke Zuzane Čaputovej. "Počkáme si na programové vyhlásenie vlády a na kroky, ktoré chcú urobiť," priblížil. Ak to bude dobré, sú ochotní novú vládu podporiť. Podľa Pellegriniho nová vláda nedostane v parlamente takmer od nikoho dôveru. "Nemôžete podporiť vládu, na ktorú nemáte právomoc ju skladať," povedal. Nateraz neprezradil, či Demokrati vládu odborníkov v parlamente podporia, no ani to nepoprel.

Eduard Heger po poslednom rokovaní jeho vlády: Stálo to za to (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pri výbere odborníka na post ministra hospodárstva konala prezidentka podľa premiéra pod tlakom Richarda Sulíka (SaS). Myslí si, že Petra Dovhuna vybrala nakoniec Čaputová, ale Sulík do toho intenzívne zasahoval nekorektným spôsobom.

SASKA je tak po prvotnom prehľade jedinou stranou, ktorá vopred deklaruje vláde odborníkov podporu. Hlas-SD síce žiadal skôr prezidentku, aby vládne škriepky ukončila vymenovaním práve takejto vlády, no podporu jej neplánujú vyjadriť. To isté platí pre Smer-SSD, predstaviteľov ĽSNS či Republiky alebo Život-NS. Strany ako OĽaNO a Sme rodina podporu vopred neavizovali, no nateraz nie je isté, či vládu Ódora v parlamente podržia. Šéf Smeru sa cez víkend vyjadril, že pravdepodobnosť, že podporu Ódor získa, je každým dňom väčšia.

Viac o téme: VládaMenovanieZuzana ČaputováEduard HegerĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu