Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Súd rozhodol v spore Sabaku a Uhríka: Šéf republiky sa má ospravedlniť, z peňaženky mu však neubudne! Prvá reakcia

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Martin Baumann)

NITRA – Súd rozhodol. Milan Uhrík sa má známemu infektológovi Petrovi Sabakovi ospravedlniť za výroky, ktoré mu uštedril na Facebooku. Poslanec má ospravedlnenie zverejniť na tej istej sociálne sieti celkovo trikrát v priebehu troch týždňov. Nemajetkovú ujmu v hodnote niekoľkých desiatok tisíc však platiť nemusí.

Okresný súd v Nitre začiatkom mája rozhodol, že Milan Ukrík sa Sabakovi musí za vyjadrenia na Facebooku ospravedlniť. Informoval o tom portál Nitra Noviny. Sporné vyjadrenia šéfa Republiky sa týkali štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana, ktorú Sabakovi udelil predseda parlamentu Boris Kollár. S cenou sa spája aj finančná odmena vo výške 28-tisíc eur. Uhrík ju však označil za tichú odmenu "lekárovi Sabakovi za verejné schvaľovanie nezmyslených Covid obmedzení."

Archívne video: Lekári vyzývajú na očkovanie! Zomierajú mladší, najhoršie nás  ešte len čaká

Naliehavá VÝZVA lekárov: Dajte sa očkovať! Zomierajú mladší, najhoršie nás ešte len čaká (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Peter Sabaka, ktorý pôsobí na Klinike infektológie a geografickej medicíny na bratislavských Kramároch sa totiž na verejnosti zviditeľnil práve v období pandémie, kedy rovnako ako iní odborníci hovoril o dôležitosti očkovania či dodržiavania opatrení v snahe zamedziť šíreniu vírusu.

Sabaka Uhríka žaloval a žiadal od neho vymazanie príspevku, ospravedlnenie a uhradenie nemajetkovej ujmy vo výške 28-tisíc eur. Chcel tiež, aby súd europoslancovi zakázal do 48 hodín od zverejnenia ospravedlnenia zverejniť iný príspevok.

Súd začiatkom mája rozhodol, že ospravedlniť sa poslanec musí. Platiť ujmu však nie. Rozsudok nie je právoplatný a obe strany majú možnosť sa odvolať. Uhrík sa už na to chystá. „Áno, sudkyňa po tom, čo pán Sabaka na súde plakal, ako sa bojí, že dopadne ako obete v Teplárni, síce nariadila pánovi Uhríkovi napísať mu aspoň formálne ospravedlnenie, ale aj voči tomuto rozhodnutiu sa pán Uhrík odvolá na krajský súd,“ uviedla Republika pre portál Startitup.

Viac o téme: Súd Milan UhríkPeter Sabaka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu