Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalšie fiasko z dielne OĽaNO: Návrhy zákonov si upravujú po svojom! Že je z parlamentu holubník, si všimol už aj Dostál

V parlamente prekvitajú nové nezákonné praktiky: Ondrej Dostál priznal smiech cez slzy. Zobraziť galériu (4)
V parlamente prekvitajú nové nezákonné praktiky: Ondrej Dostál priznal smiech cez slzy. (Zdroj: Getty Images, Národná rada SR, Topky/Vlado Anjel, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Poslanecký klub OĽaNO si v Národnej rade (NR) SR hrá aj napriek strate veľkého množstva poslancov stále tú istú hru a predvolebnú kampaň tiež pojali po svojom. Viacerí poslanci sa v týchto mesiacoch snažia ukázať, ako veľmi im záleží na Slovensku, aby si touto cestou nazbierali dnes tak potrebné politické body. Len prednedávnom zaplavili parlamentom takým množstvom zákonov, že v médiách sa celé dni skloňovalo len slovné spojenie „legislatívna smršť“. Dnes sa celý tento proces opäť opakuje a pri ešte väčšom množstve návrhov zákonov sa poslancom podaril kix, ktorý si za klobúk rozhodne nedajú.

Archívne video:

PS kritizuje legislatívny chaos v parlamente (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na celý problém upozornil poslanec NR SR Andrej Dostál, ktorý sa do parlamentu dostal na krídlach strany SaS. Dostál sa rozhodol, že problém, ktorý nastal, zverejní na sociálnej sieti. „Inak toto je v poriadku? Doobeda zákon Slovenskej národnej STRANY, poobede už zákon Slovenskej národnej RADY. To isté číslo. Ten istý dátum doručenia spred troch dní,“ poukázal poslanec. Neváhal zverejniť ani verzie návrhu zákona, ktoré toto pochybenie dokazujú.

 

Inak toto je v poriadku? Doobeda zákon Slovenskej národnej STRANY, poobede už zákon Slovenskej národnej RADY. To isté číslo. Ten istý dátum doručenia spred troch dní. Pýtam sa pre kamaráta.

Posted by Ondrej Dostál on Monday, April 17, 2023

Poslanca sme sa opýtali, v čom vidí zásadný problém a či situáciu vníma skôr vážne, alebo komicky. „Vec má menej vážny, aj vážnejší aspekt,“ reagoval pre Topky. Podľa Dostála je preklep v navrhovanom zákone menej závažným problémom a priznáva, že podobná chyba sa občas stane aj iným poslancom. „Hoci v tomto prípade takáto bizarná chyba priamo v názve zákona pravdepodobne súvisí s veľkým množstvom návrhov zákonov, ktoré poslanci z klubu OĽaNO predložili na májovú schôdzu NR SR,“ komentoval pokračovanie legislatívnej smršte.

Návrh zákona v upravenej (vľavo) a v pôvodnej (vpravo) verzii.
Zobraziť galériu (4)
Návrh zákona v upravenej (vľavo) a v pôvodnej (vpravo) verzii.  (Zdroj: Národná rada Slovenskej republiky)

Dokumenty boli vymenené, toto konanie však nepovoľuje žiaden predpis

„Vážnejším problémom je podľa môjho názoru skutočnosť, že chyba bola ‚opravená‘ výmenou dokumentov na webovom sídle NR SR. Nie je mi známy právny alebo iný predpis, ktorý by takýto postup umožňoval,“ zdôvodňuje Dostál. Nezabudol zdôrazniť, že na odstránenie chýb v návrhoch zákonov má slúžiť druhé čítanie, kedy je možné chyby opraviť prostredníctvom pozmeňujúcich návrhov, či dokonca záverečnými legislatívno-technickými úpravami.

Ďalšie fiasko z dielne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dostál zároveň upozorňuje na fakt, že chyby v znení predkladaného zákona musia byť upravované za náležitých podmienok. „Upravovať možno len text uznesenia a paragrafové znenie návrhu zákona, nie napr. dôvodovú správu. Preto keď navrhovatelia spravia chybu v znení zákona, možno ju opraviť, chybu v dôvodovej správe nie. A rovnako by to malo byť aj s titulnou stranou, resp. obalom,“ priblížil poslanec.

Ďalšie fiasko z dielne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martina Kriková )

„Samotná titulná strana, resp. obal zákona s podpismi poslancov síce nemajú normatívny charakter a nie sú ani upravené v zákone o rokovacom poriadku NR SR, ale len v Legislatívnych pravidlách tvorby zákonov, schválených uznesením NR SR, ale je zvláštne, že k takejto zámene na webovom sídle NR SR prišlo, pretože v súčasnosti zverejnený obal návrhu zákona evidentne nezodpovedá tomu obalu, ktorý bol s podpismi poslancov NR SR v piatok doručený do podateľne NR SR a ktorý bol pôvodne zverejnený na webom sídle NR SR,“ uzavrel poslanec.

Viac o téme: SaSOndrej DostálOĽaNONárodná rada SRZákonySaskaNávrh zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu