Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Predvolebný boj v Saske vrcholí! Sulík bude mať pri hlasovaní o šéfa strany dvoch súperov

TB strany SaS  Vláda zásadne zlýhala pri nákupe lacnej elektriny Zobraziť galériu (7)
TB strany SaS Vláda zásadne zlýhala pri nákupe lacnej elektriny (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA – Slovensko sa každým dňom približuje k voľbám a väčšina politických strán už dnes prehodnocuje, s akými témami a tvárami by mali do politického boja vstúpiť. Inak tomu nie je ani v dnes už žoviálne nazývanej strane Saska, v ktorej sa v najbližších dňoch odohrá zápas o kreslo predsedu pravicových liberálov. Zdá sa, že netradičná predvolebná kampaň nemusí byť posledným šokom, ktorý sme si s touto stranou zatiaľ zažili.

Saska si na tradičnom kongrese v Jasnej bude voliť nie len nové predsedníctvo. Zmena by mohla nastať aj na poste predsedu strany, ktorý už dlhých 14 rokov zastáva zakladateľ strany Richard Sulík. Podľa informácií portálu SME by sa však po hneď niekoľkých neúspešných pokusoch o jeho výmenu mohli pred budúcim volebným obdobím niečo zlomiť.

TB strany SaS  Vláda zásadne zlýhala pri nákupe lacnej elektriny
Zobraziť galériu (7)
TB strany SaS Vláda zásadne zlýhala pri nákupe lacnej elektriny  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Richardovi Sulíkovi sa v zápase o predsednícke kreslo majú nečakane postaviť dvaja vyzývatelia, ktorí sú súčasne dlhodobými členmi strany. Až 249 delegátov tak bude rozhodovať o tom, kto z trojice Sulík- Pacek- Poruban povedie stranu v septembrových parlamentných voľbách.

Predvolebný boj v Saske
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Archívne VIDEO

Obnovte si dom a získajte príspevok až do výšky 19 000 eur

Obnovte si dom a získajte príspevok až do výšky 19 000 eur (Zdroj: Topky.sk)

Protikandidáti majú šancu na úspech, aspoň na prvý pohľad...

Peter Pacek v strane Saska zastáva post predsedu revíznej komisie, ktorej úlohou je kontrola hospodárenia a zároveň vedenie účtovníctva v strane. Pacek bol v minulosti dvakrát neúspešným kandidátom do Národnej rady, pričom v rokoch 2016 a 2020 štartoval na kandidátke SaS z 85. a 88. miesta. Portál nezabudol podotknúť, že predseda komisie zatiaľ na tlačových besedách SaS nevystupoval, a tak je verejnosti skoro úplne neznámy. Na otázku prečo sa rozhodol kandidovať proti súčasnému predsedovi reagoval len stroho. „Lebo som sa rozhodol,“ odpovedal.

Peter Pacek
Zobraziť galériu (7)
Peter Pacek  (Zdroj: sas.sk)

Druhým protikandidátom na pozíciu predsedu strany má byť radový člen Vladimír Poruban, ktorý sa v posledných komunálnych voľbách uchádzal hneď o dva posty. Trenčan bol neúspešný v oboch prípadoch a nesadol si tak na stoličku trenčianskeho mestského, no ani župného poslanca. Poruban sa taktiež uchádzal o priazeň voličov v parlamentných voľbách v rovnakých volebných obdobiach ako druhý protikandidát. Republiková rada strany však voči nemu bola priaznivejšia s voličské hlasy šiel zabojovať zo 49., a následne z 55. miesta. Poruban však svoju kandidatúru vidí pozitívne. „Šancu uspieť má každý z kandidátov,“ vyjadril sa na margo svojej kandidatúry.

Vladimír Poruban (Saska)
Zobraziť galériu (7)
Vladimír Poruban (Saska)  (Zdroj: Facebook/ Vladimír Poruban)

Sulíková pozícia v strane je neochvejná, predošlí oponenti zo strany vyleteli

Aj keď sa strana SaS prezentuje svojou slobodou, minulosť ich predsedníckeho kresla bola sprevádzaná nejedným fiaskom. Na kritiku lídra si trúfli aj také mená slovenskej politiky, akými boli Jozef Mihál, Ľubomír Galko či v nedávnej minulosti dnes už predsedníčka novovznikajúcej strany Lucia Ďuriš Nicholsonová. Všetci názoroví oponenti však boli neúspešní a ich vzdor sa skôr či neskôr skončil odchodom zo strany.

Predvolebný boj v Saske
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Miesto predsedu chcel prenechať len jednému, ten však ponuku odmietol

Richard Sulík dnes však prezentuje obrat. Jedným z dôkazov je aj fakt, že miesto predsedu či dokonca prvé miesto na volebnej kandidátke sa snaží dlhodobo odovzdať exministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi. Ten sa však rozhodol ponuku neprijať s tvrdením, že ho už neláka slovenská politika.

Predvolebný boj v Saske
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: SaSRichard SulíkSulíkSaskaPredseda SaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu