Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Je to potvrdené! Život hlavnému aktérovi emisnej kauzy vzali emisie

Podnikateľa Rastislava Bilasa zabili splodiny z auta. Zobraziť galériu (2)
Podnikateľa Rastislava Bilasa zabili splodiny z auta. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Tomáš Halász)

BRATISLAVA - Jedného z hlavných aktérov emisnej kauzy Rastislava Bilasa (†48 ), ktorý bol projektovým manažérom firmy Interblue, našli pred rokom mŕtveho v luxusnej vile na Matúšovej ulici v Bratislave. Jeho telo ležalo v obývačke, v dome sa nachádzali aj ďalšie štyri osoby, ktoré previezli do nemocnice. Polícia potvrdila, že ho zabili splodiny z auta.

Polícia zastavila vyšetrovanie podnikateľovej smrti s tým, že nešlo o trestný čin. Informuje o tom televízia Markíza. Potvrdilo jej to krajské policajné riaditeľstvo. Tragédiu má na svedomí hybridné auto, ktoré sa samo naštartovalo v garáži a muža  otrávili výfukové splodiny. Auto nebolo vypnuté a po vybití batérie sa ju snažilo samo dobiť, čím naštartovalo spaľovací motor a začali sa z neho šíriť  exhaláty. Bilasovi sa stalo osudným to, že spal v obývačke priamo nad garážou a najviac sa nadýchal splodín. Dve ženy a deti, ktoré sa v tom čase v dome nachádzali, mali viac šťastia.

archívne video

V luxusnej vile v Bratislave našli telo muža, má ísť o známeho podnikateľa (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Mal blízko k Slotovi

Bilas, ktorý mal byť spoluvlastníkom luxusnej vily, bol známy najmä z emisnej kauzy. Bol projektovým manažérom firmy Interblue Group, ktorá vznikla krátko pred tým, ako jej ministerstvo životného prostredia pod vedením Jána Chrbeta predalo v roku 2008 emisné povolenky.

Suma mala byť o približne polovicu nižšia, za akú sa predávalo v susedných krajinách. Zatiaľ, čo napríklad Česko predávalo tonu emisií za približne 10 eur, my sme to robili za 5,05 eur. Okrem toho si ministerstvo životného prostredia namiesto priameho predaja zvolilo predaj prostredníctvom Interblue Group.

Tá následne predala 15 miliónov ton našich emisií za viac ako 8 eur za tonu japonskej súkromnej agentúre a Slovenskej republike za to poslala na účet 75 miliónov eur. Japonci však za emisie zaplatili v skutočnosti až 142 miliónov eur.

Je to potvrdené! Život
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Tomáš Halász)

Prvé vyšetrovanie bolo spustené ešte v roku 2009, štátu mala podľa vyšetrovateľov vzniknúť škoda vo výške 66 miliónov eur. Trestné stíhanie pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku však bolo po štyroch rokoch zastavené s odôvodnením, že skutok nebol trestným činom.

V marci 2021 však aktuality.sk upozornili na to, že orgány činné v trestnom konaní vo veci predaja emisných kvót skleníkových plynov spoločnosti Interblue Group, Llc. opätovne začali trestné stíhanie, pretože je potrebné vykonať ďalšie dokazovanie z dôvodu preverenia novoobjavených dôkazov, ktoré neboli v pôvodnom konaní známe. Stalo sa tak potom, ako boli medializované známe nahrávky exministra za Smer-SD Jána Počiatka a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, na ktorých sa dvojica rozpráva o tom, ako mal na predaji emisií zarobiť bývalý šéf SNS Ján Slota.

Viac o téme: EmisieVyšetrovanieRastislav Bilas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu