Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Guvernér NBS Peter Kažimír je vinný z podplácania! Sudca mu uložil 100-tisícový peňažný trest

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír Zobraziť galériu (5)
Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra uznal sudca Špecializovaného trestného súdu za vinného z podplácania. Trestným rozkazom mu uložil peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír je vinný z podplácania. Rozhodol o tom samosudca Špecializovaného trestného súd, ktorý vydal 3. apríla. Upozornil na to denník Sme. "Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd uložil obžalovanému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na guvernéra NBS a exministra financií Petra Kažimíra pre trestný čin podplácania vo februári. Opätovne ho obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Kažimír vtedy cez svojho obhajcu odkázal, že sa necíti byť vinný. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR.

archívne video

Maroš Žilinka zrušil zamietnutie sťažnosti Petra Kažimíra voči obvineniu (Zdroj: Topky )

Uloženie trestného rozkazu naznačuje, že sudca Špecializovaného trestného súdu pokladal dôkazy proti Kažimírovi za veľmi silné a prípad chcel uzavrieť bez hlavného pojednávania. Prokurátorovi sa zdal trest prinízky a podal preto odpor. Rozhodnutie špecializovaného súdu tak ešte nie je právoplatné a Kažimíra čaká v najbližších mesiacoch pojednávanie, na ktorom prebehne dokazovanie.  

SaS vyzýva Petra Kažimíra, aby odstúpil z funkcie guvernéra NBS

Strana SaS vyzýva guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra, aby vyvodil osobnú zodpovednosť a vzdal sa svojej funkcie. Liberáli to uviedli v reakcii na neprávoplatné rozhodnutie samosudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorým bol Peter Kažimír uznaný za vinného z podplácania. Strana upozornila, že guvernér NBS reprezentuje Slovensko ako člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky.

AKTUÁLNE Guvernér NBS Peter
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ďalšie pôsobenie Petra Kažimíra na čele tejto inštitúcie preto znamená len poškodzovanie dobrého mena našej krajiny," zdôraznil predseda SaS Richard Sulík. Dodal, že Peter Kažimír doteraz nevysvetlil ani pôvod svojho majetku. O vine Petra Kažimíra rozhodol samosudca ŠTS, ktorý vydal 3. apríla trestný rozkaz a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia.

Na čele uznávanej inštitúcie ako NBS nemôže byť človek vinný z podplácania, tvrdí Eduard Heger

Na čele uznávanej inštitúcie, akou je Národná banka Slovenska (NBS), nemôže stáť človek vinný z podplácania. Mimoparlamentná strana Demokrati a jej líder Eduard Heger preto vyzvali guvernéra NBS Petra Kažimíra, aby odišiel zo svojej pozície. "Je neakceptovateľné, aby v právnom štáte zastával funkciu guvernéra renomovanej a uznávanej inštitúcie nielen doma, ale aj v zahraničí človek, ktorý je súdom uznaný za vinného z podplácania," skonštatoval Heger. Poukázal pritom na rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

AKTUÁLNE Guvernér NBS Peter
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tvrdí, že rozhodnutie súdu svedčí o tom, aký systém podplácania a korupcie na Slovensku vybudoval Smer-SD. Pripomenul, že aj Peter Kažimír bol súčasťou tejto strany. Podčiarkol, že orgány činné v trestnom konaní musia mať aj v budúcnosti voľné ruky, aby mohli slobodne vyšetrovať rôzne kauzy. V súvislosti s Petrom K. a Smerom-SD spomínal aj lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Podľa Hlasu-SD Heger zneužil neprávoplatné rozhodnutie súdu na svoju predvolebnú kampaň.

"Okrem symbolu neschopnosti sa tak stáva aj symbolom politického tlaku na nezávislosť justície. Opätovne vyzývame prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby konala a vládu, ktorá sa nestará o nič iné len o svoju predvolebnú kampaň, okamžite odvolala," uviedol Hlas-SD.O vine guvernéra NBS Petra Kažimíra z podplácania rozhodol samosudca ŠTS, ktorý vydal 3. apríla trestný rozkaz a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia.

AKTUÁLNE Guvernér NBS Peter
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Smer stojí za Petrom Kažimírom, je obeťou zneužívania trestného práva na politiku

Opozičný Smer-SD stojí za guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) Petrom K., pretože je typickou obeťou zneužívania trestného práva na politické účely. Tvrdí to šéf Smeru-SD Robert Fico v reakcii na to, že Peter Kažimír bol uznaný za vinného z podplácania. "Vecne je celá jeho obžaloba vykonštruovaná a postavená na výmysloch udavača Imreczeho. Smer-SD vyjadruje presvedčenie, že guvernér NBS nepodľahne mediálnemu a politickému lynču a bezdôvodne nerezignuje," napísal Fico na sociálnej sieti.

Fico tiež kritizuje, že o obžalobe guvernéra sa rozhodlo bez nariadenia pojednávania. Je to podľa neho dôvod "tĺcť" do Smeru-SD, hoci Peter Kažimír "sa politicky aj ľudsky so Smerom rozišiel už v roku 2018". Fico zároveň dodal, že obžaloba guvernéra NBS je neudržateľná. "A na hlavnom pojednávaní, ktoré bude musieť byť po podaní opravného prostriedku nariadené o niekoľko mesiacov, opäť vyhorí ako fakľa," myslí si. 

AKTUÁLNE Guvernér NBS Peter
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Na čele NBS musí byť dôveryhodná osoba, Peter Kažimír by mal odstúpiť

Na čele Národnej banky Slovenska (NBS) musí byť dôveryhodná osoba, jej guvernér Peter Kažimír by mal odstúpiť. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu mimoparlamentného KDH Milana Majerského. Peter Kažmír bol neprávoplatne uznaný za vinného z podplácania. "To najlepšie, čo by teraz mohol Peter Kažimír urobiť, je odstúpiť. Hoci rozhodnutie súdu o jeho vine nie je právoplatné, v hre je dôvera ľudí v inštitúcie tohto štátu," zdôraznil Majerský. Na čele centrálnej banky musí byť podľa jeho slov dôveryhodná osoba. 

Viac o téme: PodplácanieSúd Peter KažimírTrestný rozkazŠpecializovaný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu